author profile
Državni svet RS

Čet, 10. okt 2019 ob 07:00

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca sprejel pobudnike protesta "Rešimo Slovenijo" in se zavzel za prioritetno obravnavo zahtev v okviru Državnega sveta.
 author profile
Državni svet RS

Čet, 10. okt 2019 ob 07:00

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Video in foto: Milan Skledar /S-tv

Predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca je na pogovor povabil pobudnike in podpornike civilne iniciative Rešimo Slovenijo, ki so za današnji dan organizirali protestni shod na Prešernovem trgu v Ljubljani. S tem povabilom je želel pobudnikom in širši javnosti sporočiti, da so razlogi za nejevoljo in jezo ljudi, tako posameznikov kot civilnih iniciativ, zlasti v izpostavljenih 15 zahtevah, argumentirano utemeljeni. Prepričan je, da je protest legitimna oblika izkazovanja volje ljudi, ki jo je potrebno upoštevati z vso resnostjo in odgovornostjo. Ob tem je kot pozitivno izpostavil predvsem težnje protestnikov, da svojo voljo izkažejo miroljubno, argumentirano in s  pozitivno sporočilno vrednostjo. Sogovorniki so zastopali stališča vseh 24 iniciativ, ki so jih predali predsedniku Državnega sveta Alojzu Kovšci v podpisani peticiji svojih zahtev in stališč ter v pogovoru izpostavili, da počasi izgubljajo potrpljenje in voljo v boljši jutri, saj politika, ki  vlada danes, po njihovem mnenju ne zna prisluhniti ljudem, svojim državljanom. Prav tako so bili enotnega mnenja v tem, da pogrešajo več politične volje za konkretne sistemske predloge rešitev. Državni svet kot zagovornik široke palete interesnih skupin si želi preko formalnih vzvodov svojega delovanja ne le opozarjati na vse hujše kršitve, zlorabe, neenakopravnosti ter socialne odrinjenosti, temveč tudi s svojim aktivnim in proaktivnim delovanjem preprečiti razloge, ki so privedli do teh nevzdržnih situacij. In če smo si v preteklosti tudi v Državnem svetu prislužili črno piko javnosti, je danes čas, da to popravimo, je bil še odločen predsednik Alojz Kovšca.

Naj spomnimo, da se je Državni svet prav zaradi opozarjanj na nekatere tovrstne nepravilnosti, znašel v vlogi preiskovanca Protikorupcijske komisije in GRECA, namesto da bi ti inštituciji pravočasno svojo pozornost namenili preiskavi dejanskega prepletanja interesov politike in pravosodja. Državni svet ne glede na številna polena pod nogami vztraja, da posledice neustreznega odziva oz. neukrepanja s strani državnih inštitucij vodijo iz krize v krizo. Državni svet torej kot ena nosilnih in redkih inštitucij v svojem delovanju namenja veliko pozornosti zlasti temam in problematikam, ki so medijsko in politično prezrte. Protesti so po mnenju predsednika Državnega sveta Alojza Kovšce močno orodje na tehtnici preizkušanja pravne in socialne države, pa vendar se le z opozarjanjem na probleme stanje v državi ne bo spremenilo. Državni svet igra v tem procesu ključno povezovalno vlogo, saj ne le opozarja, temveč tudi išče ter na koncu ponudi najboljše rešitve za državljane in državo, neodvisno od dnevne politike.

Komentar predsednika Državnega sveta RS Alojza Kovšce: "Prepričan sem, da bo prišel tudi »dan po protestu«, ko bodo ljudje primorani z dialogom poiskati prave, hitre ter učinkovite rešitve. Ena od možnih poti so vrata Državnega sveta, ki jih bomo kot vselej doslej na široko odprli civilni družbi in zainteresiranim posameznikom ter v sodelovanju z njimi pripravili najboljše možne zakonodajne rešitve na vrsto res urgentnih in problematičnih zadev, na katere so nas opozorili v svoji peticiji pobudniki tega shoda.".

Video in foto: Milan Skledar /S-tv 

Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Na obisku v državnem svetu pobudniki protesta rešimo slovenijo