author profile
Državni svet RS

Pon, 4. nov 2019 ob 07:00

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je 4. novembra 2019, v Predsedniški palači priredil posvet, kjer se je z uglednimi gosti posvetoval ali »Je nastopil čas za pokrajine v Sloveniji?« ...
 author profile
Državni svet RS

Pon, 4. nov 2019 ob 07:00

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je 4. novembra 2019, v Predsedniški palači priredil posvet, kjer se je z uglednimi gosti posvetoval ali »Je nastopil čas za pokrajine v Sloveniji?« Posvetovanja se je udeležil tudi predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca.  Ustava Republike Slovenije v 143. členu namreč določa ustanovitev pokrajin kot samoupravnih lokalnih skupnosti. Po skoraj 10 letih premora bila to prva priložnost za ponovno soočenje najvišjih predstavnikov politike in stroke o možnostih uvedbe pokrajin v Sloveniji.

Predsednik Republike je v vabilu spomnil, da so se na srečanju štirih predsednikov decembra lani dogovorili, da bodo pod okriljem predsednika Državnega sveta RS Alojza Kovšce potekale začetne priprave temeljne pokrajinske ureditve. Strokovni predlogi zakonodajnih rešitev so zdaj pripravljeni do te mere, da je o njih mogoče in treba izmenjati politična stališča.

Na posvetu so udeleženci poskušali ugotoviti:
· ali obstoji dovolj politične volje, da bi bil po desetih letih premora tokratni predlog ustanavljanja pokrajin v Sloveniji lahko uspešen?
· ali je obstoječi strokovni predlog teritorialne členitve Slovenije v osnovi dobra in primerna podlaga za nadaljevanje projekta ustanovitve pokrajin ali je v osnovi slaba in ni primerna za nadaljnjo obravnavo?

Posvet v Predsedniški palači so tokrat spremljali tudi nekateri župani in županje.

Uvodni nagovor predsednika Državnega sveta RS Alojza Kovšce na srečanju pri predsedniku republike Borutu Pahorju – pokrajine v Sloveniji

Foto in video: Milan Skledar /S-tv

Teme
pokrajine
Komentarji
Najbolj obiskano
Sorodne vsebine
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Je nastopil čas za pokrajine v Sloveniji