author profile
Državni svet RS

Sre, 6. nov 2019 ob 07:00

6. novembra 2019 se je v Severnem ljubljanskem parku Navje odvijal kulturni dogodek pridružitve Republike Poljske Združenim Rastočim knjigam sveta. ...
 author profile
Državni svet RS

Sre, 6. nov 2019 ob 07:00

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

6. novembra 2019 se je v Severnem ljubljanskem parku Navje odvijal kulturni dogodek pridružitve Republike Poljske Združenim Rastočim knjigam sveta. Republika Poljska je 14. država, ki se je pridružila projektu, ki pod častnim pokroviteljstvom Državnega sveta Republike Slovenije izpostavlja vrednoto mednarodnega razumevanja, sodelovanja in spoštovanja na podlagi spoznavanja kultur narodov sveta preko bogastva književnega izročila. Eno najpomembnejših sporočil "Združenih Rastočih knjig sveta" je, da lahko le z razumevanjem drug drugega ustvarjamo boljši svet. 

Poljska za predstavitev svoje države izbrala slovito pesnico Wisławo Szymborsko, ki je leta 1996 prejela Nobelovo nagrado za književnost. Pesem Nič se dvakrat ne dogaja je v slovenskem prevodu Rozke Štefan izšla v izboru Semenj čudežev leta 1997. Otvoritev portala so z nagovori pospremili Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije, Paweł Czerwiński, veleposlanik Republike Poljske v Sloveniji, akademik profesor dr. Boštjan Žekš, predsednik društva Rastoča knjiga in Aleš Čerin, podžupan Mestne občine Ljubljana. Z glasbenim programom je dogodek obogatil kvartet saksofonov Policijskega orkestra.

Portali združenih Rastočih knjig sveta so zasnovani v obliki knjig, s čimer izpostavljajo  vlogo knjige kot simbola za splošni razvoj posameznika in družbe. Opremljeni so s tehnologijo QR- kod, s katero lahko prav vsak uporabnik pametnega mobilnega telefona dostopa do spletnih strani in se v celoti seznani z literarnim izborom v projektu sodelujočih držav. Več na www strani Rastoče knjige

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca se je 6. novembra 2019, udeležil slovesnega kulturnega dogodka ob 14. širitvi Združenih rastočih knjig sveta, kjer je bil tudi slavnostni govornik.

Uvodni nagovor predsednika Državnega sveta RS Alojza Kovšce ob 14. širitvi Združenja rastočih knjig sveta

Nagovor poljskega veleposlanika Pawła Czerwińskega ob 14. širitvi Združenja rastočih knjig sveta

Video in foto: Milan Skledar /S-tv

Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
14. ŠIRITEV ZDRUŽENIH RASTOČIH KNJIG SVETA