author profile
Državni svet RS

Sre, 6. nov 2019 ob 07:00

Predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca je nad odločitvijo Ustavnega sodišča, ki je pritrdila argumentom Državnega sveta v zvezi z zahtevo po razveljavitvi dela Zakona o medijih, zadovoljen. ...
 author profile
Državni svet RS

Sre, 6. nov 2019 ob 07:00

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca je nad odločitvijo Ustavnega sodišča, ki je pritrdila argumentom Državnega sveta v zvezi z zahtevo po razveljavitvi dela Zakona o medijih, zadovoljen. Državni svet je tako uspel uveljaviti svoje stališče šele v postopku pred Ustavnim sodiščem, in to šele po treh letih in pol od sprejema zakona. V razpravi je bilo posebej izpostavljeno, da je škoda, da pripombam Državnega sveta Državni zbor in predlagatelj nista prisluhnila že med zakonodajno proceduro.

Gre za odločbo Ustavnega sodišča, s katero je slednje razveljavilo »določitev kvot slovenske glasbe« za zasebne radijske postaje v Zakonu o medijih. Državni svet je zahtevo za začetek postopka za oceno ustavnosti in začasno zadržanje 86., 86.a in 109. člena Zakona o medijih vložil v prejšnjem mandatu. Sprejel jo je na 48. redni seji 7. februarja 2017. Dopolnjena pa je bila v aktualnem mandatu Državnega sveta, 23. januarja 2019, na 14. seji Državnega sveta.
Pomembno je, da je Državni svet ob sprejemanju novele Zakona o medijih (ZMed-C) z vsemi svojimi pristojnostmi izpostavljal protiustavnost ureditve in nesorazmernost ukrepov zakonodajalca v tem zakonu in na koncu pri tem dosegel uspeh. Najprej je na neustavnost novele Zmed-C opozoril v mnenju Komisije Državnega sveta za kulturo, znanost, šolstvo in šport z dne 7. januarja 2016. Ker noben izmed pomislekov glede obveznega predvajanja deleža slovenske glasbe v okviru zakonodajne procedure ni bil upoštevan, je Državni svet na 19. izredni seji, 4. februarja 2016, sprejel odložilni veto na sprejeto novelo Zmed-C, ki je bila nato z nespremenjeno vsebino na 16. redni seji Državnega zbora, 1. marca 2016, ponovno sprejeta.

Odločitev Ustavnega sodišča

Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
USTAVNO SODIŠČE PRITRDILO DRŽAVNEMU SVETU IN RAZVELJAVILO DEL ZAKONA O MEDIJIH