author profile
Državni svet RS

Pet, 15. nov 2019 ob 07:00

Zaradi zaznanih težav s pomanjkanjem razpoložljivega kadra v zdravstveni in babiški negi v posameznih javnih zdravstvenih zavodih so se na pobudo državnega svetnika, ki zastopa interese zdravstva, mag. ...
 author profile
Državni svet RS

Pet, 15. nov 2019 ob 07:00

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Zaradi zaznanih težav s pomanjkanjem razpoložljivega kadra v zdravstveni in babiški negi v posameznih javnih zdravstvenih zavodih so se na pobudo državnega svetnika, ki zastopa interese zdravstva, mag. Petra Požuna, v široki strokovni sestavi sestali predstavniki vseh relevantnih deležnikov v zdravstvenem sistemu.

Ob tej priložnosti so si izmenjali informacije o aktualnem stanju v povezavi s kadri zdravstvene in babiške nege v Sloveniji, tako z organizacijskega, finančnega,  izvedbenega kot vsebinskega vidika. Razpravljavci so se na podlagi poziva sklicatelja sestanka izognili razpravi o 38. členu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstveni dejavnosti (ZZDej-K) in se v predstavitvah svojih pogledov na problematiko večinoma osredotočili na težave, s katerimi se soočajo pri svojem delu zaradi zaznanega pomanjkanja določenih kadrovskih profilov v posameznih segmentih zdravstvene dejavnosti in za katere bi bilo nujno treba čim prej poiskati rešitve. Po daljši razpravi so si bili enotni zlasti v tem, da je potrebno razmisliti o spremembi Zakona o zdravstveni dejavnosti, ki omejuje medsebojno sodelovanje javnih zdravstvenih zavodov na področju izmenjave kadrov. Prav tako so bili mnenja, da je potrebno čim prej sprejeti zakonodajo s področja dolgotrajne oskrbe in s tem zagotoviti podlage za organizacijo sistema skrbi in nege za osebe, ki potrebujejo tovrstno pomoč. Na takšen način bi se razbremenilo tako bolnišnice kot domove za starejše, so še poudarili. Med ključne sklepe srečanja, s katerimi so seznanili tudi predsednika Vlade RS Marjana Šarca in predsednika Odbora DZ za zdravstvo dr. Franca Trčka, pa sodi priprava dolgoročne strategije razvoja zdravstvene in babiške nege v Sloveniji, h kateri morajo pristopiti vsi ključni deležniki v sistemu.

Foto: Milan Skledar

Za podrobnejše informacije s srečanja prilagamo zapisnik v celoti

Teme
zdravje
Komentarji
Najbolj obiskano
Sorodne vsebine
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Reševanje problematike zagotavljanja ustreznih kadrov v zdravstveni in babiški negi