author profile
Državni svet RS

Tor, 3. dec 2019 ob 07:00

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca se je s soprogo Stanko, 3. decembra 2019, v Cankarjevem domu v Ljubljani, udeležil slavnostne akademije ob 100. obletnici Univerze v Ljubljani. ...
 author profile
Državni svet RS

Tor, 3. dec 2019 ob 07:00

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca se je s soprogo Stanko, 3. decembra 2019, v Cankarjevem domu v Ljubljani, udeležil slavnostne akademije ob 100. obletnici Univerze v Ljubljani.

Akdemije so se udeležili udeležili vidni predstavniki družbeno-političnega življenja in državni svetniki, častni pokrovitelj dogodka je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je ob tej priložnosti rektorju ljubljanske Univerze, prof. dr. Igorju Papiču, vročil državno odlikovanje Red za izredne zasluge.
Ustanovitev slovenske Uuniverze v Ljubljani je bila eden od najpomembnejših dogodkov na poti kulturnega razvoja slovenskega naroda, ki je s tem dobil možnost izobraževanja in znanstvenega raziskovanja v slovenskem jeziku, so zapisali v utemeljitvi v uradu predsednika. Pot do njene ustanovitve ni bila niti samoumevna niti preprosta. "Uspešno se je končala po dolgih desetletjih vsenarodnega stremljenja po izobraževanju in uradovanju v slovenskem jeziku. Začetki tega prizadevanja časovno sovpadajo s 'pomladjo narodov' in prebujanjem slovenske narodne zavesti in samozavedanja," piše v utemeljitvi.

Rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Igor Papič se je zahvalil vsem, ki so zaslužni za nastanek Univerze in njen obstoj ter razvoj in izrazil prepričanje, da je znanje največji potencial Slovenije. 

Slavnostni govornik,  Frederick Duncan Michael Haldane, Nobelov nagrajenec za fiziko in častni doktor ljubljanske Univerze, ki je sin slovenskih korenin, po materini strani, je poudaril, da lahko tudi majhni narodi, kot je slovenski, lahko prispevajo k znanosti in tehnologiji sveta ter da je ustvarjanje znanstveno in tehnološko izobraženega dela prebivalstva. Verjame, da je ključna vloga univerze v tem, da študente nauči razmišljati po svoje in da morda vnesejo sveže ideje za rešitve današnjega sveta. Haldane velja za enega najuglednejših živečih teoretičnih fizikov. Rodil se je v Veliki Britaniji, očetu Škotu in materi koroški Slovenki. S Slovenijo ga poleg sorodstvenih vezi povezujejo tudi strokovne povezave s slovenskimi fiziki. Marca letos je postal slovenski državljan.

Foto: Milan Skledar

Teme
praznujemo
Komentarji
Najbolj obiskano
Sorodne vsebine
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
100. obletnica Univerze v Ljubljani