author profile
Državni svet RS

Pon, 23. dec 2019 ob 07:00

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je v svojem nagovoru izpostavil pomen dvodomnosti za ohranjanje pluralizma in sodobne demokracije v Sloveniji, zlasti z vidika njene zgodovinske vloge. ...
 author profile
Državni svet RS

Pon, 23. dec 2019 ob 07:00

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

23. decembra 2019 je v Državnem zboru potekala slavnostna otvoritev prenovljene male dvorane na Šubičevi.

Zbrane je uvodoma nagovoril predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan, ki je spomnil na vrsto pomembnih državotvornih dogodkov in odločitev, ki so v zadnjih 60 letih potekali v parlamentarni zgradbi, oblikovali slovensko državo in omogočili prehod iz ene oblike družbene ureditve v drugo. Nekaj teh dogodkov, je poudaril predsednik Državnega zbora, je potekalo prav na današnji dan, 23. december. Leta 1990 je na ta dan potekal plebiscit, leto kasneje, leta 1991, je bila sprejeta slovenska ustava, tretji pomemben dogodek, ki ga pogosto pozabljamo, pa je potekal na današnji dan leta 1992 - prvič v skladu z moderno slovensko ustavo sta bila konstituirana Državni zbor in Državni svet ter prvič je zaprisegel predsednik Republike Slovenije. 

Kot se stara slovenska država, pa se stara tudi zgradba, je nadalje izpostavil predsednik mag. Židan. Leta 2000 je bila prenovljena velika dvorana Državnega zbora, zatem sta bili leta 2007 prenovljeni obe dvorani na Tomšičevi. Nadalje je povedal, da so bili pred dobrim desetletjem pripravljeni tudi prvi načrti za prenovo zadnjega dela slovenskega parlamenta, male dvorane. Potrebne je bilo veliko moči, zagona in energije, danes 23. december 2019, pa je lahko prenovljena mala dvorana končno predstavljena javnosti. Vsem, ki so pri prenovi sodelovali, se je iskreno zahvalil za njihovo delo.

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je v svojem nagovoru izpostavil pomen dvodomnosti za ohranjanje pluralizma in sodobne demokracije v Sloveniji, zlasti z vidika njene zgodovinske vloge. Ustava Republike Slovenije po besedah predsednika Državnega sveta jasno opredeljuje vlogo Državnega sveta in mu hkrati določa pristojnosti ter naloge, prav zaradi svoje ustavne opredelitve pa se je Državni svet v vseh petih mandatih doslej utrdil kot aktiven pospeševalec družbenih sprememb ter odgovoren nosilec nujnih izboljšav zakonodaje kot take. Prenovljena mala dvorana parlamenta bo po njegovem mnenju zagotovo velik tehnični in bivalni doprinos delu Državnega sveta ter njegovim ostalim aktivnostim, kot so posveti, razprave, okrogle mize … Na obletnico plebiscita, ko slavimo narodno enotnost in povezanost, tako tudi Državni svet ostaja pluralno nepolitično telo z jasnim sporočilom javnosti, da brez raznolikosti mnenj ne moremo priti do dobrih in pravih skupnih rešitev. Prava pot do zastavljenega cilja pa je zagotovo tudi še intenzivnejše povezovanje obeh domov slovenskega parlamenta, je še zaključil.

Foto in video: Milan Skledar /S-tv

Teme
DRUGI DOM
Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Odprtje prenovljene dvorane Državnega sveta