author profile
Državni svet RS

Pet, 24. jan 2020 ob 00:35

Nas je dva milijona, a koliko je (še) pridnih rok?
 author profile
Državni svet RS

Pet, 24. jan 2020 ob 00:35

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Poslanica državne svetnice in predsednice Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidije Jerkič ob prazniku dela

Prenos vsebin - ponedeljek, 29. 04. 2019
 

Pomen dela za razvoj družbe se skozi viharno zgodovino pravzaprav nikoli ni spreminjal. Novo tisočletje pa je odprlo novo plast širših družbenih razprav o pomenu vrednotenja dela in dela kot vrednote. Delati, da lahko živimo, ali živimo, da lahko delamo – temeljna dilema, ki se vse pogosteje znajde na agendi sodobnega človeka. Državni svet RS se kot stičišče zelo raznolikih družbenih interesov - interesov delodajalcev, delojemalcev, kulture, svobodnih oz. samostojnih poklicev, socialne varnosti, zdravstva in zdravja, izobraževalnega sistema in drugih interesov - dotika dela kompleksno, poglobljeno in celostno. Zavzemamo se za široko družbeno razpravo o pasteh dela, zlasti njegovi prekarizaciji.  

Osnovna dilema, ki jo izpostavljamo ob praznovanju praznika dela, dokazuje, da gre za večplasten problem, na katerega nismo niti imuni niti pripravljeni. Socialna varnost, ki naj bi jo primarno zagotavljalo delo, ni vse. Pod njo se skriva še reševanje stanovanjske problematike in posledično ta vpliva tudi na vse bolj negativne demografske in rodnostne trende. Danes je v ospredju slovenske in evropske politične agende sistemsko reševanje prekarnosti po zgledu  prepovedi možnosti tovrstnega dela. Gremo res v pravo smer? Rešujemo ali zgolj preusmerjamo problem iz enega voznega pasa na drugega? Medtem ko lahko prekarna ali bolj svobodna oblika zaposlitve za nekoga pomeni podlago za večjo ustvarjalnost pri delu in mu celo omogoča boljše pogoje za delo, kot bi mu ga redna ali stalna oblika zaposlitve, lahko nekomu drugemu tovrstna zaposlitev pomeni zgolj životarjenje iz meseca v mesec z najnižjo možno obliko socialne varnosti, ki mu ne omogoča dostojnega preživetja. Taka oseba je postavljena v nenehni stres, kar vpliva dolgoročno tudi na njeno duševno in telesno zdravje. Pa smo že pri problemu izgorelosti na delovnem mestu, katere naraščanje bi moralo močno skrbeti celotno družbo kot tako.

Zato bi bilo v razpravah, ki jih v dialogu s civilno družbo in politiko spodbujamo v Državnem svetu,  treba prilagojeno iskati večplastne rešitve, tako okvirne kot sistemske. In to bo zagotovo poseben izziv za vse vključene v iskanje delovnih izzivov prihodnosti.

Prijetno praznovanje praznika dela!

Foto: Milan Skledar

Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Državni svet ob prazniku dela (poslanica Lidije Jerkič)