author profile
Državni svet RS

Sre, 5. feb 2020 ob 22:10

Avdiovizualna industrija sodi med najhitreje razvijajoče industrije tako doma kot po svetu. Zavedanja o njenem pomenuin potencialu je danes še premalo, čeprav omenjena industrija ponuja mnoge gospodarske priložnosti tudi za slovensko gospodarstvo
 author profile
Državni svet RS

Sre, 5. feb 2020 ob 22:10

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Avdiovizualna industrija sodi med najhitreje razvijajoče industrije tako doma kot po svetu. Zavedanja o njenem pomenu in potencialu je danes še premalo, čeprav omenjena industrija ponuja mnoge gospodarske priložnosti tudi za slovensko gospodarstvo, med drugim tudi na področju izvoza, so si bili enotni sogovorniki na posvetu Društva filmskih producentov Slovenije, Društva avdiovizualnih producentov Slovenije in Državnega sveta.

Katere konkretno so te priložnosti, kako jih lahko udejanjamo, kakšna naj bo pri tem vloga države, kaj je potrebno za vzpostavitev dialoga med avdiovizualnimi ustvarjalci ter lokalnimi skupnostmi in okoljskimi institucijami? Na ta in druga vprašanja so podali odgovore priznani domači in tuji strokovnjaki, kot so Luka Vesnaver (Deloitte), Nataša Bučar (Slovenski filmski center), Rok Ban (Bas Production), režiser Hrvoje Hribar, mag. Ingrid Kovšca Pušenjak (Inštitut za avtorsko pravo), dr. Gorazd Trpin (Inštitut za upravno pravo), Andrej Štritof (Društvo AV producentov Slovenije) in Grega Štibernik (AIPA). V uvodu posveta so državna sekretarka na ministrstvu za kulturo dr. Tanja Kerševan Smokvina, državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar in predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca poudarili, da ima avdiovizualna industrija v Sloveniji velik potencial rasti, pa ne le v Sloveniji, temveč tudi širše v svetu. Te priložnosti nekatere druge države že s pridom izkoriščajo, zdaj je na potezi Slovenija, ki namerava v času vnovičnega predsedovanja Slovenije EU dati večji poudarek prav spodbujanju kreativnih panog.

V letu 2018 smo v Sloveniji ustvarili 500 oglasov, 400 video spotov, 12 dokumentarnih filmov, 8 igranih celovečernih filmov, 5 animiranih filmov in 4 serije, ki so v avdiovizualni industriji v istem letu ustvarili skoraj 1 odstotek celotnega izvoza Slovenije. Dejstvo je, da imajo ti projekti močan vpliv na lokalno gospodarstvo, Slovenija pa ima ob nadaljnjem nadgrajevanju podpornega okolja še veliko nerealiziranih priložnosti, je izpostavil Alojz Kovšca.
 
Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je v svojem nagovoru tudi opozoril, da novi trendi, zlasti v avdiovizualni industriji, narekujejo logično nujnost sprememb državne politike. Sama vloga države mora preiti iz trenutnega klasičnega ter pokroviteljskega pristopa do kulture v vlogo države, ki skrbi za ugodno okolje ter omogoča nove priložnosti, tudi s privabljanjem naložb iz tujine. Dobrobit tega bo zagotovo najbolje občutilo malo gospodarstvo in lokalno okolje, ki bo uspešno privabilo tovrstne investicije ter zaposlilo veliko število slovenskih filmskih delavcev ter ustvarjalcev. Mnogi od njih že sedaj svarijo pred slabim posluhom slovenskih inštitucij, ki so po njihovem mnenju med seboj nepovezane in neusklajene ter navsezadnje neodzivne.

Ne smemo niti mimo dejstva, da evropske države kar tekmujejo v tem, katera bo prevzela primat na področju avdiovizualnega, medtem ko za Slovenijo velja nasprotno. Upad javnih sredstev, preslabo spodbujanje zasebnih vlaganj, to je naša realnost danes. Pa ni nujno, da bi tako tudi ostalo.
CITAT Alojz Kovšca:

Ne smemo niti mimo dejstva, da evropske države kar tekmujejo v tem, katera bo prevzela primat na področju avdiovizualnega, medtem ko za Slovenijo velja nasprotno. Upad javnih sredstev, preslabo spodbujanje zasebnih vlaganj, to je naša realnost danes. Pa ni nujno, da bi tako tudi ostalo.

Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Gospodarski pomen avdiovizualne industrije v Sloveniji