author profile
Državni svet RS

Sre, 4. mar 2020 ob 13:37

V Sloveniji imamo dobrih 76 tisoč znanstvenikov in inženirjev, in danes z njimi praznujemo prvi slovenski inženirski dan, ki letos poteka pod vodilom prepoznavanja doprinosa inženirjev k dobrobiti celotne družbe.
 author profile
Državni svet RS

Sre, 4. mar 2020 ob 13:37

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Slovenska inženirska zbornica je ob svetovnem dnevu inženirjev prvič v Sloveniji obeležila ta dan z delovnim povetom o pomenu integralnega vodenja in projektiranja v polni dvorani Cankarjevega doma. Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca. 

Po podatkih Eurostata se število znanstvenikov in inženirjev v Evropski uniji povečuje, približno štiri odstotke na leto. EU ima dobrih 17 milijonov znanstvenikov in inženirjev, kar pomeni 23 odstotkov zaposlenih v znanosti in tehnologiji, še sporoča Eurostat. V Sloveniji imamo dobrih 76 tisoč znanstvenikov in inženirjev, in danes z njimi praznujemo prvi slovenski inženirski dan, ki letos poteka pod vodilom prepoznavanja doprinosa inženirjev k dobrobiti celotne družbe. Predsednik Kovšca je ob tem izpostavil odmevnost projekta »Inženirke in inženirji bomo!« Navduševanje in spodbujanje za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost, je vse bolj nalezljivo, meni Kovšca. Rezultati se kažejo v povišanem interesu za tehnične in naravoslovne poklice, še dodaja.

Inženirska zbornica Slovenije pri tem igra pomembno vlogo. Vzpodbujanju ustvarjalnosti in inovativnosti poleg dvigovanja strokovnosti in odgovornosti namenja največ pozornosti in ves strateški razmislek za prihodnost. Danes smo priča izjemni multidisciplinarnosti na vseh nivojih družbenega kolesja. Le-ta pa zahteva visoko strokovnost, odlično usposobljenost in učinkovito sodelovanje. Inženirska zbornica to zna in zmore. Tudi politika v najširšem pomenu te besede mora storiti več za dvig družbenega ugleda inženirskih strok, za prepoznavnost aktivnosti inženirske zbornice ter z odgovornostjo vplivati na sprejemanje dobre zakonodaje s teh področij. Pri tem moramo biti odprti za mnenja ne le stroke, temveč tudi gospodarstva, raziskovalnih in izobraževalnih institucij, študentov, zlasti tehničnih in naravoslovnih fakultet, ter uveljavljenih, prepoznavnih in prodornih ustvarjalcev inženirskega pedigreja. Le skupaj smo lahko močnejši, je v pozdravu poudaril predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca. 

Patricija Šašek 

Teme
praznujemo
Komentarji
Najbolj obiskano
Sorodne vsebine
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Državni svet čestita inženirkam in inženirjem za njihov razvojni doprinos