author profile
Državni svet RS

Tor, 17. mar 2020 ob 20:04

Po seji Sveta za nacionalno varnost, ki je potekala v dvorani Državnega sveta RS, je predsednik DS Alojz Kovšca podal izjavo za javnost
 author profile
Državni svet RS

Tor, 17. mar 2020 ob 20:04

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta RS (Avtor: Milan Skledar)

V dvorani Državnega svet RS je 17. marca 2020, potekala seja Sveta za nacionalno varnost. Seje se je udeležil tudi predsednik Državnega sveta RS, Alojz Kovšca in po seji podal izjavo za javnost. 

"Svet se sooča s krizno situacijo, ki ji ni para v novejši svetovni zgodovini. Koronavirus je presegel vsa, še najbolj pesimistična pričakovanja. Hitrost širjenja virusa, posledice na zdravje ljudi, posledice na gospodarstva posameznih držav ali pa sveta kot globalnega gospodarstva, so enormne.

Izbruhi, ki smo jih podcenjevali in jih nismo v pravi meri predvideli, niti preventivno obdelali, se nezadržno širijo. Slovenija, ki je vpeta v globalne gospodarske tokove, bo neizogibno čutila velike posledice. Vlada RS je sprejela vrsto ukrepov, s katerimi se posledice širjenja virusa omejujejo, obenem pa se zajezi hitro širjenje virusa, vendar nič izmed teh ukrepov ne more pomagati, če se državljani RS ne obnašamo odgovorno, če ne sprejmemo resnosti tveganja in se ne obnašamo samozaščitno.

Državni svet v teh pogojih funkcionira brez kakšnih velikih omejitev, državne svetnice in državni svetniki opravljajo svoje delo od doma, službe, ki so nujno potrebne za delovanje Državnega sveta pa funkcionirajo na kraju samem: v parlamentu RS. Odločitve, ki jih sprejemamo, so večinoma usmerjene v krizno situacijo in iskanje rešitev za premagovanje kriznih razmer, ob tem zelo dobro sodelujemo z Vlado RS in Državnim zborom. Državne svetnice in svetniki bodo vso svojo svetniško odgovornost in vse svoje naloge opravljali do nadaljnega.  Upam, da se nas virus izogne in da bomo v polni sestavi odločali o vseh vprašanjih iz naslova pristojnosti Državnega sveta.

Vsem ljudem bi rad sporočil, da virus, ki se tokrat širi po svetu ni nedolžen, da nobeno opozorilo in upoštevanje opozorila ni odveč in da vsako lahkomiselno ravnanje ne ogroža samo posameznika, ki tako ravna, ampak še vse ljudi okrog njega."

Video in foto: Milan Skledar /S-TV

Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Izjava predsednika Državnega sveta RS Alojza Kovšce po seji Sveta za nacionalno varnost