author profile
Državni svet RS

Pon, 23. mar 2020 ob 12:13

Predsednik Državnega zbora namreč lahko pošlje zakon v razglasitev šele osmi dan po sprejemu zakona, ker tako izrecno določa drugi odstavek 222. člena Poslovnika Državnega zbora.
 author profile
Državni svet RS

Pon, 23. mar 2020 ob 12:13

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Državni svet RS

Ne glede na odločitev Državnega sveta, da se zaradi izrednih razmer, povezanih z epidemijo koronavirusa COVID-19,  vnaprej odpove zahtevi za odložilni veto ter se tako zakonodajni postopek urgentne zakonodaje skrajša za teden dni, se to v praksi ne odraža, kot bi si želeli. Predsednik Državnega zbora namreč lahko pošlje zakon v razglasitev šele osmi dan po sprejemu zakona, ker tako izrecno določa drugi odstavek 222. člena Poslovnika Državnega zbora. Tega roka ne sme skrajšati, ker  ima v skladu z drugim odstavkom 91. člena Ustave Državni svet pravico, da v sedmih dneh od sprejema zakona zahteva, da Državni zbor o njem še enkrat odloča, in ker imajo v skladu z drugim odstavkom 12. a člena Zakona o referendumu in ljudski iniciativi (ZRLI) določeni upravičenci pravico, da prav tako v sedmih dneh od sprejema zakona vložijo pobudo volivcem za vložitev zahteve za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma. Zakon torej kljub naporom Državnega sveta ne sem biti poslan v razglasitev pred iztekom sedemdnevnega roka od njegovega sprejema.  

Po mnenju predsednika Državnega sveta Alojza Kovšce je ZRLI popolnoma zastarel. Med drugim je v njem določba, ki Državni svet uvršča med upravičence za referendumsko zahtevo, čeprav je Državni zbor D

ržavnemu svetu to možnost odvzel. V Državnem svetu upravičeno pričakujemo novelo ZRLI, s katero se zakon prilagodi obstoječim razmeram, ali vsaj suspendira njegova veljava za določen čas trajanja izrednih razmer v času epidemije koronavirusa COVID-19.

Teme
Pojasnilo
Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
DS lahko zakonodajni postopek skrajša za sedem dni, kljub temu pa mora preteči sedemdnevni rok za razglasitev zakona