author profile
Državni svet RS

Čet, 9. apr 2020 ob 12:09

Sopodpisniki poudarjajo nujno prisotnost posameznih nacionalnih parlamentov v postopkih zakonodajnega in političnega odločanja pri sprejemanju ukrepov, tako na ravni EU kot v državah članicah.
 author profile
Državni svet RS

Čet, 9. apr 2020 ob 12:09

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Na pobudo predsednika Poslanske zbornice Italijanske republike Roberta Fica je bilo predsednikom spodnjih in zgornjih domov parlamentov držav članic Evropske unije poslano v sopodpis pismo glede nujnosti učinkovitega in hitrega sprejemanje ukrepov za pomoč pri soočanju s posledicami izbruha koronavirusa na evropski ravni. Med sopodpisniki sta tudi predsednik Državnega zbora Igor Zorčič in predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca.

Sopodpisniki poudarjajo nujno prisotnost posameznih nacionalnih parlamentov v postopkih zakonodajnega in političnega odločanja pri sprejemanju ukrepov, tako na ravni EU kot v državah članicah. Izpostavljajo zavedanje, da vsak nacionalni parlament, kot edini pravi garant demokratičnosti v državi, prispeva k sprejetju ukrepov, ki so usmerjeni k omejitvi pandemije COVID – 19, krepitvi posameznih zdravstvenih sistemov ter zaščiti proizvodnje in distribucije dobrin in storitev oziroma ublažitev socialno-ekonomskih posledic. Predsedniki obeh domov evropskih parlamentov verjamejo, da je za nacionalne parlamente bistveno, da tudi oni igrajo aktivno vlogo v okviru EU pri soočanju s posledicami in preseganju aktualne krize, ki ogroža varovanje naših skupnih vrednot, temeljnih pravic in trdnost naših socialnih modelov.

Pismo je naslovljeno in posredovano na evropske institucije in druge organe EU:
- Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije,
- David – Maria Sassoli, predsednik Evropskega parlamenta,

- Charles Michel, predsednik Evropskega sveta,

- Andrej Plenković, predsedujoči Svetu EU,

- Christine Lagarde, predsednica Evropske centralne banke,

- Mario Centeno, predsednik Eurogroup.

Video in foto: Milan Skledar/S-tv

Teme
mednarodno
Komentarji
Najbolj obiskano
Sorodne vsebine
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Predsedniki evropskih parlamentov s pismom k hitremu in učinkovitemu soočanju s posledicami pandemije na evropski ravni