author profile
Državni svet RS

Čet, 30. apr 2020 ob 19:17

Na 14. izredni seji Državnega sveta odločali o predlogih odložilnega veta na vse tri zakone iz zadnjega svežnja urgentne pomoči ob zajezitvi epidemije COVID-19
 author profile
Državni svet RS

Čet, 30. apr 2020 ob 19:17

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Državni svetniki pričakovano niso podprli vetov ter s tem prižgali zeleno luč za uveljavljanje interventne pomoči.

Na predlog skupine dvanajstih državnih svetnikov s prvopodpisanim Milanom Ozimičem so državni svetniki na svoji 14. izredni seji, ki je potekala na daljavo, obravnavali predloge odložilnih vetov na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, na Zakon o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19 in na Zakon o spremembi in dopolnitvah Zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2.

Vsi ti zakoni sodijo v sveženj urgentne pomoči državljanom in gospodarstvu, ki ga je pripravila in v nujni zakonodajni postopek vložila Vlada. Ker gre za res nujne zakonodajne predloge, je pomembno, da le-ti čimprej stopijo v veljavo. V ta namen so bili podani tudi predlogi državnih svetnikov za odložilni veto, ki želijo na ta način predvsem pospešiti postopke uveljavitve posameznih zakonov. Pričakovano predlogi, da Državni zbor vnovič odloča o konkretnih zakonskih materijah, niso naleteli na podporo v Državnem svetu, proti so glasovali vsi prisotni državnih svetniki, za ni bil nihče.

Ob tem predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca poudarja, da »se je Državni svet znašel pravzaprav v procesnih vrzeli. V želji, da pospešimo zakonodajni postopek ter posledično pripomoremo k čimprejšnji uveljavitvi  nujno potrebne pomoči državljanom in gospodarstvu, je bila edina možna pravna pot pospešeno predlaganje in obravnavanje vetov na zadnji sveženj urgentnih zakonov, kar smo tudi izpeljali. Ob tem želimo poudariti, da so interesne skupine in komisije Državnega sveta ves čas spremljale in sodelovale, ne le v procesu sprejemanja temveč tudi priprave zakonskih rešitev oz. ukrepov, ter pri tem podale pozitivno mnenje, res pa je, da so opozarjale tudi na nekatere njihove pomanjkljivosti, ki pa ne odtehtajo nujnosti čimprejšnje implementacije. Vesel sem, da smo državni svetniki znova dokazali, da znamo premostiti politične razlike v dobro državljanov in skupin, ki v teh težkih in negotovih časih, nujno potrebujejo takojšnjo pomoč države.«.

Teme
veto
Komentarji
Najbolj obiskano
Sorodne vsebine
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
14. izredna seja Državnega sveta Republike Slovenije