author profile
Državni svet RS

Čet, 30. apr 2020 ob 20:49

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Ladislav Rožič

Spoštovani,

prvi maj, mednarodni praznik dela, letos dobiva še večje razsežnosti kot običajno. Praznik, s katerim častimo pravice in prizadevanja delavk in delavcev po vsem svetu, je postal eden najpomembnejših praznikov po drugi svetovni vojni. Kot tak predstavlja simbol mednarodne solidarnosti in je spomin na t.i. Heymarketske izgrede, ki so se zgodili v začetku maja 1886 v Chicagu. Ta dan je postal emblem boja za pravice delavcev po vsem svetu, a hkrati tudi glasen spomin na prizadevanja delavskih organizacij v boju za svoje pravice. Na Slovenskem smo med prvimi 1. maj začeli praznovati v zasavskih rudarskih revirjih, in sicer že leta 1890, bolj množično pa se je praznovanje razvilo v 20. stoletju.  Danes, ko se soočamo s pandemijo novega koronavirusa COVID-19, ta praznik prevzema še globlji pomen.

Število delovno aktivnih oseb se je v Sloveniji v zadnjem letu vztrajno povečevalo. Fenruarja smo beležili kar 898.250 delovno aktivnih oseb, kar je skoraj tri tisoč več kot pretekli mesec, zvišalo se je tudi število zaposlenih (804.000) in samozaposlenih oseb (94.200). Ta slika se je v marcu zaradi posledic koronavirusa spremenila, saj je bilo veliko podjetij primorano zmanjšati število zaposlenih. Prav zato so številni delavci v teh težkih časih izpostavljeni tako zdravstvenemu kot socialnemu tveganju. Delo danes pogosto poteka v zelo stresnih in nenazadnje tudi fizično težkih delovnih pogojih, zato v imenu Državnega sveta in  Sindikata delavcev trgovine Slovenije pozivam državo in državljane, da se v teh prazničnih dneh za trenutek skupaj ozremo v preteklost, na delavske boje, ki so bili nemalokrat tudi krvavi, na težko izbojevane delavske pravice, ki so v vseh teh letih postale del močne kolektivne zavesti, solidarnosti in združenih delavskih moči, pa tudi v prihodnost, na čas, ko bomo morali sprejemati težke in odgovorne odločitve pri iskanju ustreznega razmerja med potrebami gospodarstva za ohranjanje konkurenčnosti na eni in varnostjo zaposlenih na drugi strani.

Dovolite, da na tem mestu izpostavim zlasti delo v trgovinah, ki postaja čedalje težje, danes dodatno obremenjujoče, predvsem pa vpliva na zasebno življenje ter prosti čas zaposlenih v trgovini. Prav zato apeliram na širšo slovensko javnost, da podpre zaprtje trgovin ob nedeljah. Nedeljsko delo ima namreč negativen vpliv na tiste zaposlene, ki so tako prikrajšani za prosti čas in čas z družino,  za izlete v naravo, za športne aktivnosti, za druženje s prijatelji in bližnjimi … Z vidika družbe gre za precejšnjo socialno škodo, saj družine odvrača od kakovostnega sobivanja, namesto pozitivnih vrednot pa spodbuja brezglavo potrošništvo.

Nekatere druge evropske države že uveljavljajo izjeme pri nedeljskih delovnih časih, kot je skrajšan delovni čas, delo vsako drugo nedeljo ali določitev nekaterih trgovin, ki so odprte tudi ob nedeljah. Kljub takim omejitvam pa njihovi trgovinski sistemi delujejo na zglednem nivoju. Tudi v Sloveniji smo v preteklosti že izkazali podporo delavcem. Spomnimo na referendum iz leta 2003, na katerem je večina volivcev podprla predlog za zaprtje trgovin ob nedeljah. Prav tako pa smo pozitivno spremembo, s podporo ljudstva, dosegli v času kriznih razmer, povezanih s COVID-19, ko trgovine ostajajo ob nedeljah zaprte. Zakaj ne bi ostalo tako tudi v prihodnje, ko se kriza umiri in na novo zaživi javno življenje?

Naj bo to razmišljanje hkrati vabilo, da v prihajajočih prazničnih dneh namenite nekaj svoje pozornosti tudi tistim, ki svoje zdravje in čas tvegajo za nas, poleg zdravstvenih delavcev so trgovke in trgovci izpostavljeni največjim tveganjem, zato spoštujmo njihove pravice in delo. Namesto množičnega kurjenja kresov in delavskih budnic, pokažite letos solidarnost na sebi lasten način. S tem ko boste podpirali tudi v dejanjih zaprtje trgovin in trgovskih centrov ob nedeljah, boste zanje naredili veliko.

Prijetne prvomajske praznike voščim in ostanite zdravi še naprej.

Teme
praznujemo
Komentarji
Najbolj obiskano
Sorodne vsebine
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Poslanica ob prazniku dela Ladislava Rožiča, državnega svetnika in gen. sekretarja Sindikata delavcev trgovine Slovenije