author profile
Državni svet RS

Čet, 7. maj 2020 ob 16:55

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca sprejel predstavnike lokalnega gospodarstva in lokalnih skupnosti iz goriške regije
 author profile
Državni svet RS

Čet, 7. maj 2020 ob 16:55

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Zaradi epidemije bo goriška regija med najbolj prizadetimi

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je na pobudo župana Občine Miren-Kostanjevica Mauricija Humarja sprejel predstavnike lokalnega gospodarstva z namenom, da se seznani z akutno problematiko pešanja gospodarske in socialne moči goriške regije zaradi epidemije nove koronavirusne bolezni COVID-19 ter preuči možnosti za skupno iskanje hitrih in učinkovitih rešitev za izhod iz vse globje gospodarske in socialne krize, ki je še posebej močno prizadela območje ob meji z Italijo in gospodarske panoge, ki gravitirajo nanjo. Poleg župana Mauricija Humarja so se sestanka v imenu gospodarske pobude udeležili še Darko Velikonja kot predstavnik igralniškega turizma, Primož Černic s strani Območne Obrtne zbornice Nova Gorica in Tilen Majnardi kot strokovna podpora.

Pobudniki so opozorili, da je po propadu večjih industrijskih sistemov del goriškega gospodarstva, zlasti turizem in njegove spremljevalne panoge, v pretežni meri odvisen od prihodkov, ki jih ustvarjajo državljani Italije iz obmejnih regij Furlanije- Julijske krajine in Benečije. Ker gre za kompleksen preplet kulinaričnih, trgovskih, igralniško-zabaviščnih, logističnih in drugih storitev, ki zaposluje večino lokalne populacije, je pomembno, da se k temu pristopi celostno, strateško in kar se da hitro, predvsem pa v konstruktivnem dialogu med državo, lokalnimi skupnostmi, gospodarstvom, politiko in stroko. Državni svet, ki zastopa tako interese lokalnih skupnosti kot gospodarstva, podpira prizadevanja pobudnikov za kar se da učinkovito in uspešno premagovanje gospodarskih in socialnih posledic epidemije, saj bo spopadanje z njo bistveno dolgotrajnejše, kot pa smo sprva vsi skupaj pričakovali, je bil jasen v svojem odzivu predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca. O kakšni razsežnosti krize govorimo, kateri so že prvi alarmantni pokazatelji, kaj bi bile prave izhodne rešitve ter odgovorno ukrepanje, to bodo pobudniki sestanka javnosti predstavili na skupne posvetu z Državnim svetom, ki bo predvidoma 5. junija letos. S pobudo, h kateri se pridružujejo tudi drugi župani goriških občin ter predstavniki gospodarstva, bodo sprva seznanili tako vlado in resorna ministrstva ter ostale ključne deležnike, saj bomo le tako uspešni pri iskanju nujno potrebnih rešitev izhoda iz nastale situacije, so bili še enotni sogovorniki. 

Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Zaradi epidemije bo goriška regija med najbolj prizadetimi