author profile
Državni svet RS

Sob, 30. maj 2020 ob 17:59

Na 15. izredni seji Državnega sveta z namenom pospešitve sprejemanja zakonodaje zavrnili veta na vse tri zakone iz zadnjega svežnja urgentne pomoči ob zajezitvi epidemije
 author profile
Državni svet RS

Sob, 30. maj 2020 ob 17:59

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Državni svetniki so danes na daljavo opravili 15. izredno sejo Državnega sveta. Interesna skupina lokalnih interesov je na 15. izredni seji, 30. 5. 2020, sprejela sklep, da na podlagi 75.a člena Poslovnika Državnega sveta predlaga odložilne vete na naslednje zakone: Zakon o poroštvu Republike Slovenije v Evropskem instrumentu za začasno podporo za ublažitev tveganj za brezposelnost v izrednih razmerah (SURE) po izbruhu COVID-19 (ZPEIPUTB), Interventni zakon za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji COVID-19 (IZOOPIZG) in Zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 (ZIUOOPE). Državne svetnice in svetniki so se soglasno izrekli proti vsem trem predlogom odložilnega veta.


Na predlog Interesne skupine lokalnih interesov so državni svetniki obravnavali predlog odložilnih vetov na zakone iz tretjega svežnja pomoči, ki vsebujejo začasne ukrepe na področju dela, javnih financ, gospodarstva, kmetijstva, gozdarstva in prehrane, štipendij, subvencij študentske prehrane, visokega šolstva, infrastrukture ter javnega naročanja ... Predlagani zakoni sodijo v tretji sveženj urgentne pomoči gospodarstvu, ki ga je pripravila in v obravnavo po nujnem zakonodajnem postopku vložila Vlada, Državni zbor pa ga je sprejel na seji, 29. 5. 2020. Ker gre za res nujne zakonodajne predloge, je pomembno, da le-ti čimprej stopijo v veljavo. V ta namen so bili podani tudi predlogi odložilnih vetov, saj državni svetniki želijo na ta način predvsem pospešiti postopke uveljavitve posameznih zakonov. Predlogi, da Državni zbor vnovič odloča o konkretnih zakonskih materijah, pričakovano niso naleteli na podporo v Državnem svetu.

Teme
izredno
Komentarji
Najbolj obiskano
Sorodne vsebine
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
DS pričakovano proti vetu na zakonski paket pomoči gospodarstvu in državljanom