author profile
Državni svet RS

Pon, 8. jun 2020 ob 21:39

 author profile
Državni svet RS

Pon, 8. jun 2020 ob 21:39

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Generalna skupščina Združenih narodov je 20. decembra 2018 sprejela resolucijo, s katero je 7. junij razglasila za Svetovni dan varnosti hrane, ki ga letos obeležujemo drugič. V času epidemije COVID-19, v izrednih razmerah, ki so spremenile svet, so izzivi zagotavljanja varnosti hrane, sistemi učinkovite preskrbe s hrano in soodgovornost vseh deležnikov v prehranski verigi pomembni pri obravnavi lokalnih in globalnih vprašanj. Svetovni dan varnosti hrane je čas za razmislek o pomenu in prihodnosti varne hrane.

Je priložnost za spodbujanje ukrepov za preprečevanje, odkrivanje in obvladovanje tveganj, povezanih s hrano, saj varnost hrane vpliva na prehransko varnost, zdravje ljudi, gospodarsko blaginjo, kmetijstvo, turizem in trajnostni razvoj. Konferenca, ki jo organizirajo Državni svet, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, EFSA informacijska točka in European Declaration on Food, Technology and Nutrition network je bila namenjena promociji svetovnega dneva varnosti hrane s poudarkom na osrednjih temah za leto 2020:

- Zagotavljajmo varno hrano - zagotavljanje varne in hranljive hrane s strani države;

- Pridelujmo varno hrano - uvajanje dobrih pridelovalnih in predelovalnih praks;

- Ohranjajmo varno - skrb za varno hrano v celotni prehranski verigi;

- Jejmo varno - krepitev zavedanja potrošnikov k sprejemanju zdravih in trajnostnih prehranskih izbir;

- Združimo se v imenu varnosti - varnost hrane je naša skupna odgovornost.

Svetovni dan varnosti hrane je tako znova priložnost, da obudimo zavezo o povezovanju in sodelovanju deležnikov v celotni agroživilski verigi. Kakšni so izzivi za letošnje leto, kako obvarovati predelavo hrane pred incidenti, ki jih prinašajo epidemije, to je le nekaj dodatno izpostavljenih tem na tokratnem posvetu.

»Lansko leto smo v Sloveniji prvič obeležili Svetovni dan varnosti hrane. Konferenca, ki smo jo, tako kot letos, pripravili skupaj, povezani z željo, da se v javnosti ozavesti pomen varnosti hrane, je v luči nove epidemije dobila povsem novo perspektivo. Če kdaj, se danes dobro zavedamo, kaj pomeni zdravje ljudi, njihova odpornost, z vidika prehranske varnosti. Dejstvo je, da živimo v družbi vse večjih tveganj: zdravstvenih, okoljskih, varnostnih … pa tudi prehranskih. Prehrana vpliva na naše zdravje, s tem pa tudi na imunski sistem celotnega naroda. Prav zaradi navedenega moramo govoriti o varnosti hrane kot o skupni družbeni odgovornosti«, je v uvodu poudaril predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca.

Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Svetovni dan varnosti hrane 2020