author profile
Državni svet RS

Čet, 2. jul 2020 ob 14:13

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Proces priprave pokrajinske zakonodaje, ki poteka pod okriljem Državnega sveta, ne glede na izredne razmere zaradi pandemije Covid 19 teče nemoteno. Smo v sklepnem delu, ki pa je zelo zahteven, je v imenu strokovne skupine poudaril njen vodja dr. Boštjan Brezovnik. Na delovnem srečanju so se sestali člani strokovne skupine in predstavniki ministrstev z namenom, da se natančno določi parametre, kakšne bodo finančne posledice prenosa pristojnosti in nalog z države in lokalne samouprave na pokrajine.

Spomnimo, da je proces na pobudo asociacij lokalnih skupnosti predsednik republike Borut Pahor zaupal Državnemu svetu. Ta je svoje delo zastavil v več fazah. V prvi fazi smo poleg teritorialne členitve prečesali kar 157 zakonov s tega področja in natančno opredelili pristojnosti in naloge. V drugi fazi pa smo si zastavili  v dialogu z ministrstvi natančno določiti finančne parametre. Kako uspešno izvesti fiskalno decentralizacijo, to je bila rdeča nit današnjega delovnega sestanka z resornimi ministrstvi.

Šele ko bomo imeli natančno oceno finančnih posledic, bomo lahko napovedali, kakšen je lahko obseg financiranja pokrajin in za to bomo dialog z ministrstvi vodili še bolj podrobno, je izpostavil predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca. Za uspeh tega projekta je pomembno, da dobimo ustrezne realne ocene financiranja, zato bomo pripravili nujno potrebne dopolnitve.

Ob tej priložnosti je izšel tudi tematski zbornik, ki si ga lahko ogledate tukaj:

Teme
pokrajine
Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Želimo si čim bolj natančno oceno finančnih posledic ustanovitve pokrajin