author profile
Državni svet RS

Sob, 25. jul 2020 ob 13:54

Na današnji tradicionalni spominski slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem je slavnosti govornik predsednik državnega sveta Alojz Kovšca pozval k solidarnosti med narodi. Po njegovih besedah je nastopila znova priložnost, da se narodi povežejo ...
 author profile
Državni svet RS

Sob, 25. jul 2020 ob 13:54

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Na današnji tradicionalni spominski slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem je slavnosti govornik predsednik državnega sveta Alojz Kovšca pozval k solidarnosti med narodi. Po njegovih besedah je nastopila znova priložnost, da se narodi povežejo v prizadevanjih za ohranitev miru in sožitja.

Slavnostni govor predsednika Državnega sveta RS Alojza Kovšce

Spominska slovesnost pri Ruski kapelici pod Vršičem
25. julij 2020


Spoštovani gospe in gospodje;
cenjeni gospod predsednik Republike Slovenije Borut Pahor;
cenjeni gospod predsednik Državnega zbora Republike Slovenije Igor Zorčič;
cenjeni gospod veleposlanik njegova ekselenca Timur Rafailovič Ejvazov;
spoštovani župan Občine Kranjska Gora gospod Janez Hrovat;
spoštovani predstavniki Društva Slovenija Rusija;
cenjeni visoki gostje;
dragi Kranjskogorke in Kranjskogorci …


 
v veliko čast in priznanje mi je, da vas lahko nagovorim v imenu Državnega sveta Republike Slovenije in drugega doma slovenskega parlamenta na današnji spominski slovesnosti, ki se poleg številnih izjemnostih lahko pohvali z bogato tradicijo počastitev miru in povezovanja med narodi; tokrat na Ruski kapelici beležimo namreč že 104. obletnico spomina na usodno tragične dogodke, ko  so pod plaščem snežne zime ugasnila življenja nesrečnih vojnih ujetnikov.
Pred dobrimi sto leti se je svet soočal z grozo, z nasiljem in s smrtjo. Vojna oz. vojne niso izbirale žrtev, padala so mlada življenja … Enkrat bratje z ramo ob rami, spet drugič nasprotniki … Zemlja, prežeta s trpljenjem in bolečino tistih, ki so izkrvaveli za to, da danes lahko živimo v miru in svobodi, je strašen pomnik nam vsem, kaj zmore strašnega človek narediti človeku. Danes smo se pripeljali sem po Ruski cesti na Rusko kapelico, da počastimo izgubljena življenja stotine ruskih vojnih ujetnikov, ki jih je zasul plaz ob gradnji te iste ceste na tem istem spominskem mestu. Kapelica svetega Vladimirja (velikega svetnika, bojevnika in proevropskega voditelja) je hkrati grobnica žrtev, posvečena »Sinovom Rusije«. A na naši slovenski zemlji so ugasnila številna življenja, ne le ruskih temveč tudi vojakov drugih narodnosti. Slovenija kot majhen košček ozemlja je bila vselej na prepihu svetovnih vojn, na naših tleh so se bile mnoge ključne bitke in mi smo bili zraven. Čeprav smo mlada država, ki je zgodovinski proces oblikovanja državotvorne zavesti pričela pred komaj 29-imi leti, smo v svojem slovanskem in slovenskem duhu krepili svoj jezik in identiteto tisočletja prej, ob tem pa se nikoli vdali velikim osvajalcem in zavojevalcem. Lev Nikolajevič Tolstoj, velikan ruske in svetovne književnosti, je zapisal, da sta dva najmočnejša bojevnika potrpežljivost in čas. Temu lahko Slovenke in Slovenci po končno uresničenih tisočletnih sanjah o lastni državi z odločnostjo pritrdimo. Tako Slovenija kot država prijateljica Rusija imata mnogo skupnega. Rušilna moč svetovnih vojn je prizadela obe, jih pa na srečo ni postavila drugo nasproti drugi. In to se pozna v naših vselej dobrih meddržavnih odnosih. Neobremenjeni s težo sovraštva lahko vzdržujemo mir, sožitje, enakopravnost in sodelovanje kot pravi Tolstoj potrpežljivo skozi čas viher vojne in zatočišč miru. Naši odnosi so prijateljski in presegajo zgolj politično naklonjenost. Ruska federacija predstavlja za Slovenijo pomembno gospodarsko in strateško partnerico, prav tako pa ne smemo zanemariti kulturnega in umetniškega povezovanja. In na to smo lahko skupaj ponosni in temu lahko skupaj nazdravimo.

Spoštovani,

svet, za katerega so ugašala ta mlada življenja, se je korenito spremenil. Svoboden in odprt način življenja, ki smo si ga izborili v teh vojnah in bitkah, je našel novega nevidnega sovražnika – virus. Novi koronavirus COVID-19 je znova obudil občutke strahu, tesnobe in negotovosti, svetovno gospodarstvo je pahnil na rob zloma. Kaj nam prinaša bližnja prihodnost? Svet novih drugačnih vojn, nemirov in terorističnih groženj? Bomo zmogli preseči razlike in nesoglasja v korist človeštva? Kje bosta solidarnost in humanost? Danes imamo znova priložnost, da se povežemo kot narodi v prizadevanjih za ohranitev miru in sožitja in da dokažemo svetu, kaj zmore dobrega človek narediti človeku. Vztrajajmo v odločnosti, da smo se iz zgodovine naučili številnih poučnih lekcij in da zato ne bomo ponavljali napak iz preteklosti. Združimo moči, znanje in vpliv, da mir ostane in da se prijateljstvo krepi in nadgrajuje. Če ne za tiste, ki so žrtvovali svoja življenja, pa imejmo v mislih njih, ki pridejo za nami. Naj bodo to srečne generacije, ki jim je dano živeti v spravi in prijateljstvu in ki jim je državljanstvo sveta tisto prvinsko gonilo, da ohranijo mir za vsako ceno. A mi jim moramo v teh prizadevanjih stati ob strani. Tako kot danes tukaj ob Ruski kapelici stojimo drug ob drugem, na tem mirnem in spokojnem kraju – oltarju miru prihodnosti. In če je v zadnjih mesecih solidarnost zatajila tam, kjer smo je največ pričakovali, je tokrat nam skupaj ponujena priložnost, da jo znova prikličemo.
Hvala vsem, ki ste vsa ta leta negovali ta spomenik in vztrajali v svojih nesebičnih prizadevanjih. Skromno, a odločno, da lahko spomin živi naprej in nas opominja, če bomo zgrešili s prave poti miru in prijateljstva, katere gradnja se nikoli zares ne ustavi. 

Foto: Milan Skledar, Skledar TV

Teme
mednarodno
Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Predsednik Državnega sveta g. Alojz Kovšca ob Ruski kapelici pod Vršičem pozval k solidarnosti med narodi