author profile
Državni svet RS

Sre, 5. avg 2020 ob 20:58

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

V dvorani Državnega sveta RS je bila 5. avgusta 2020, žalna seja v spomin na državnega svetnika Bojana Kontiča. Sejo je vodil predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, ki je uvodoma pozval žalni zbor, da z minuto molka počasti spomin na preminulega državnega svetnika.

Žalne seje se je udeležil tudi predsednik Državnega zbora Igor Zorčič. O življenju in delu Bojana Kontiča, ki je bil tudi župan Mestne občine Velenje, je v imenu MO Velenje spregovorila Andreja Katič. V imenu Združenja mestnih občin Slovenije je žalni zbor nagovoril mag. Gregor Macedoni, v imenu poslanske skupine Socialnih demokratov pa je spregovoril Samo Bevk

Glasbeni točki je izvedel trobilni kvartet Orkestra Slovenske policije.

V imenu Državnega sveta je žalno sejo sklenil predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca in povedal:

Pride dan, ko vse obstane, utihne in se umiri. Za nekatere v bolečinah težko pričakovan, drugim prezgodnji, z ničemer napovedan in nenadejan. Vse želje, hrepenenja, bojazni in skrbi, vse človeški duši lastne bolečine, se stope v en sam trenutek in en sam korak. Ko iz biti prestopimo v ne biti, ko nam je vzeto kar smo in še bomo in drugim izročeno v spomin kdo, kaj in kako smo bili.

Naš kolega, državni svetnik Bojan Kontič, je prestopil prag večnosti. Svoj jutri je prepustil nam. Njegovo delo je ostalo nedokončano. Mnogo bi lahko še postoril, mnogim stranem knjige prihodnosti vtisnil svoj pečat. Vendar je usoda, ki ne pozna priziva, ne odloga, odločila drugače.
Stvarnik je izmed vseh bitij sveta izbral človeka in mu v biološko telo vsadil razum, s čimer ga je napravil večnega. Milijone let so bila vsa živa bitja že ob rojstvu zapisana smrti, le razumnemu človeku je dano preživeti samega sebe in svoj čas. Poet Anton Aškerc je preroško zapisal: "V delih svojih živel sam boš večno!"

Bojan bo v svojih delih ostal med nami. Pogrešali bomo njegove pronicljive in včasih ostre razprave v Državnem svetu. Vedno je vedel kaj hoče doseči in svoja stališča je znal čvrsto argumentirati. Včasih je zmagoval, včasih sprejemal kompromise, znal pa je tudi prenašati poraze brez očitkov in grobih besed. Bil je član komisije za lokalno samoupravo in regionalni razvoj in Komisije za državno ureditev. Kot župan mestne občine Velenje in politik z dolgoletnimi poslanskimi izkušnjami, je bil za delo komisij nepogrešljiv praktik. Velenje in Šaleška dolina sta bili njegova prva skrb, dobrobit delovnih ljudi in občanov pa rdeča nit, ki ga je vodila pri vseh odločitvah. Zapomnili si ga bomo kot politika, ki je znal prisluhniti malemu človeku in duhu svojega kraja. Pogrešali ga bomo.

Bojan, pot, ki si jo prehodil z nami, se nadaljuje v neskončnost. Nadaljevali bomo od tu, kjer si ti obstal.  Hvala ti za smerokaze, ki si nam jih zapustil.

Vsem sorodnikom, prijateljem in sodelavcem preminulega svetnika izrekam v imenu Državnega sveta Republike Slovenije in svojem lastnem imenu iskreno sožalje!

Video in foto: Milan Skledar /S-tv

Teme
v slovo
Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Žalna seja ob smrti državnega svetnika Bojana Kontiča