author profile
Državni svet RS

Sre, 9. sep 2020 ob 19:00

Institut za korporativne varnostne študije v sodelovanju s Slovenskim združenjem korporativne varnosti vsako leto podeljuje nagrade za dosežke s področja korporativne varnosti.
 author profile
Državni svet RS

Sre, 9. sep 2020 ob 19:00

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Institut za korporativne varnostne študije v sodelovanju s Slovenskim združenjem korporativne varnosti vsako leto podeljuje nagrade za dosežke s področja korporativne varnosti. Uradna podelitev nagrad se je tokrat zgodila 9. septembra 2020 v Ljubljani v okviru otvoritve prestavljene mednarodne konference Dnevi korporativne varnosti.

Uradna slovesnost se je odvila 9. septembra v Austria Trend hotelu v Ljubljani v okviru v naprej posnete otvoritve mednarodne konference "Dnevi korporativne varnosti", ki se bo sicer odvila v virtualnem okolju 21. in. 22. septembra 2020.

Dogodek so s svečanimi nagovori odprli g. Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta RS, mag. Matej Tonin, minister za obrambo RS, g. Jože Senica, namestnik generalnega direktorja Policije, mag. Aleksander Mervar, direktor podjetja ELES d.o.o. in dr. Denis Čaleta, predsednik Slovenskega združenja korporativne varnosti.

"Slovenska velika nagrada varnosti" oziroma "Slovenian Grand Security Award" je prestižna nagrada s področja varnosti v Sloveniji, ki se podeljuje izbranim institucijam in posameznikom za njihov inovativni prispevek na področju razvoja in uveljavljanja varnosti. Nagrado podeljuje Institut za korporativne varnostne študije, ICS-Ljubljana, v sodelovanju s Slovenskim združenjem korporativne varnosti.

Letošnji prejemniki prestižnih nagrad »Slovenian Grand Security Award« za dosežke v preteklem letu so:

  • Nagrado za »najboljšega korporativno varnostnega managerja« je letos prejel g. Andrej Maslo iz podjetja Pošta Slovenije d.o.o.
  • Nagrado za najbolj varno podjetje je tokrat prejelo podjetje ELES d.o.o.
  • Nagrado za »najbolj varno mesto« je prejela Mestna občina Ptuj, v kategoriji »najbolj varna občina« pa Občina Tržič.
  • Tokrat je nagrado za »najbolj inovativno varnostno rešitev« prejelo podjetje Telekom Slovenije d.d.
  • V kategoriji »najboljši prispevek s področja varnosti« je bila letos nagrada podeljena projektu SI-CERT-a »Varni na internetu«.
  • Časnik Finance je prejel nagrado v kategoriji »najbolj inovativna medijska podpora«.

Nagovor predsednika Državnega sveta Alojza Kovšce na 11. mednarodni konferenci »Dnevi korporativne varnosti 2020«

(Ljubljana, 9. september 2020)

Spoštovane udeleženke in udeleženci Dnevov korporativne varnosti 2020,

cenjeni predsednik programskega in organizacijskega odbora konference dr. Denis Čaleta,

cenjeni minister za obrambo mag. Matej Tonin,

ostali visoki gostje …

z velikim veseljem sem tudi letos sprejel povabilo, da vas pozdravim v imenu Državnega sveta – drugega doma našega parlamenta, na tradicionalnih dnevih korporativne varnosti. Kdo bi si mislil, da bo svet tako zelo drugačen le v nekaj pičlih mesecih. In ker ima strah velike oči, lahko z gotovostjo zatrdim, da so te velike oči danes bolj kot kadarkoli usmerjene v skrb za našo skupno varnost – varnost z veliko začetnico.

Na našem lanskem srečanju sem izpostavil okoliščine, ki nam grozijo z uresničitvijo najbolj črnih scenarijev, ki si jih lahko zamislimo. Da kibernetski terorizem ni zgolj filmska fikcija, da postaja del vsakdana, s katerim se soočajo tako mednarodne skupnosti, države, lokalna okolja, podjetja in ustanove. Živimo v zahtevnem globalno povezanem okolju, ki ga je močno prizadela pandemija novega koronavirusa COVID-19. Filmski scenariji so čez noč pridobili živo sliko našega vsakdana. Covid 19 je svet obrnil na glavo, saj se realni svet pomika v ozadje, digitalni svet pa, hočeš nočeš, postaja glavno prizorišče našega družbenega, socialnega, poslovnega in intimnega življenja. In v takšnih pogojih si moramo vsi skupaj intenzivno prizadevati zlasti za večjo informacijsko varnost. Zagotovo ni tukaj med nami nikogar, ki se ne bi strinjal s trditvijo, da nam je pandemija ponovno pokazala, da varnost ostaja osrednja vrednota za nemoteno delovanje družbene skupnosti.

Danes največ pozornosti upravičeno namenjamo informacijski varnosti. A kaj pravzaprav je informacijska varnost? Je to varnost informacij oz. varnost podatkov v elektronski obliki, ali varnost komunikacij, kibernetska varnost? Veseli me, da se vse bolj posvečamo ozaveščenosti, da informacijska varnost ne pomeni le zaščite podpornih informacijskih sistemov in uporabe ustreznih IT-tehnologij. Področje informacijske varnosti je zagotovo obsežno in kompleksno, zato je nadvse pomembno, da znamo jasno opredeliti in ustrezno ovrednotiti vsa tveganja ter posledično sprejeti ustrezne ukrepe za zaščito, kot so denimo požarne pregrade, napredni sistemi za zaznavanje groženj, protivirusni sistemi in ostala varnostna orodja. Vendar z njimi naš svet ni bolj varen, ključno je ustrezno upravljanje orodij oz. da se znamo na napade ustrezno odzvati. Zato je vloga vas, ki nam zagotavljate ustrezno usposobljen kader in programe, neprecenljiva. In prav dnevi korporativne varnosti so ena takšnih odličnih priložnosti, ko se na enem mestu zberemo vsi deležniki, od stroke, politike, države ter lokalnih skupnosti in gospodarstva.

Spoštovani gospe in gospodje,

varnost je kompleksen pojem, ki prepleta ljudi, procese in tehnologijo na zelo občutljivih segmentih delovanja družbe in posameznika. Če se ti deli ne uskladijo v zadostni meri, potem govorimo lahko zgolj o lažnem občutku varnosti. Zato je nenehno ozaveščanje in izobraževanje vseh uporabnikov informacijske infrastrukture nujen predpogoj za delujoč sistem varnosti sodobnega sveta.

Prav zato mi je v veliko čast, da smo v Državnem svetu že pred leti prepoznali to področje varnosti kot prednostno domačo nalogo in ga nadgradili z dolgoletnim partnerstvom z Inštitutom za korporativne varnostne študije v okviru podpore tega pomembnega mednarodnega dogodka. Naj izkoristim to možnost, da že vnaprej čestitam letošnjim prejemnikom nagrade »Slovenian Grand Security Award«. Prav tako se že veselim prodornih, a kritičnih in jasnih pogledov na stanje korporativne varnosti v Sloveniji s strani vašega letošnjega omizja.

Hvala za pozornost.

Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Podelitev prestižnih nagrad Slovenian Grand Security Award