author profile
Državni svet RS

Pet, 11. sep 2020 ob 17:05

 author profile
Državni svet RS

Pet, 11. sep 2020 ob 17:05

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

V uvodu delovnega obiska predsednika Državnega sveta Alojza Kovšce v Občini Zreče je župan mag. Boris Podvršnik s sodelavci predstavil Občino Zreče, zlasti njen turistični, gospodarski, kmetijski ter gozdarski potencial. Na sestanku sta sodelovala tudi poslanec Bojan Podkrajšek in direktorica občinske uprave Aleksandra Godec Mavhar. Izpostavili so izjemno geografsko lego v regiji in gospodarsko moč, ki se kaže v kar 4500 delovnih mestih v občini z 6500 prebivalci. Tradicija kovaštva in livarstva je močno zaznamovala utrip občine, posledično s pomočjo uspešnega gospodarstva se je z vlaganji v turistično infrastrukturo občina prelevila v uspešno turistično destinacijo, ki je v občino z leti privabila nov val prebivalstva. Zaradi lege ob tektonski prelomnici je Občina Zreče razvila ne le zimski, temveč tudi letni turizem. Predsednik Kovšca je bil navdušen nad rezultati dela ter povezanostjo med ključnimi deležniki v okolju, kar je bilo začutiti že ob nedavni otvoritvi inovativnega turističnega projekta Poti med krošnjami. Poudaril je, da je naloga Državnega sveta spodbujati tovrstne razvojne projekte in procese v posameznih lokalnih okoljih ter pri tem krepiti mednarodne odnose v luči gospodarskih priložnosti.

Na posvetu v Termah Zreče, ki so se ga udeležili tudi župani okoliških občin, je predsednik Kovšca skupaj s predstavnikom strokovne skupine DS dr. Borutom Holcmanom pojasnil, kako poteka proces priprave zakonskih podlag za ustanovitev pokrajin. Osredotočili so se zlasti na številne razvojne prednosti pokrajin. V Sloveniji se srečujemo s številnimi paradosknimi situacijami, ki pa jih moramo zelo dobro razumeti v procesu ustanovitve pokrajin, žal pa z ustanovitvijo zamujamo v škodo lokalnega okolja in ljudi, ki živijo in so pripadni temu okolju, je bil jasen predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca. Ustanovitev pokrajin je zamišljena kot postopen proces, ki mora imeti največjo podporo prav s strani slovenskih občin. Ne želimo si pokrajin kot vmesne stopnje birokracije, so bili enotni sogovorniki. Gre za občutljivo temo, ki jo moramo obravnavati z vso pozornostjo, a ne le to, vse prepogosto nas občine združujejo problemi in to se lahko izkaže kot pozitivno v primeru ustanovitve pokrajin, pa je bil mnenja vitanjski župan Slavko Vetrih. Župan Vojnika Branko Petre je kot primer dobre prakse izpostavil skupne občinske uprave in ob tem dodal, da se zaradi manjka pokrajin župani morajo znajti po svoje, saj sicer država rada tovrstne probleme pusti na mizah lokalnih skupnosti.


Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je popoldan obiskal delniško družbo Unior v Zrečah. Sestal se je z upravo delniške družbe Unior, si v kovačnici programa Odkovki ogledal proizvodnjo, s posebnim zanimanjem za prvo robotizirano linijo za kovanje v podjetju in se srečal z delavci podjetja. Predsednik uprave delniške družbe Unior Darko Hrastnik je predsednika državnega sveta seznanil z zgodovino podjetja in njenimi glavnimi dejavnostmi ter z umešečnostjo dejavnosti podjetja v svetovnem merilu. Predstavil je tudi izzive in posledice koronavirusa na poslovanje skupine. Posebna pozornost je bila namenjena razvojnim načrtom skupine. Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je ob tej priložnosti poudaril, da bomo iz krize lahko izšli le z močnim in uspešnim razvojnim gospodarskim načrtom in da zgolj z ukrepi države ne bomo uspešni, kot bi si želeli. »Prav zato me veseli, da so slovenska podjetja velikokrat korak pred državo in da se na globalne spremembe hitro in učinkovito odzivajo, kar ste dokazali tudi v podjetju Unior«, je še dodal Kovšca. V nadaljevanju si je Alojz Kovšca kot svetnik, ki zastopa interese obrtnikov in gospodarstva, ogledal še proizvodnjo uspešnega podjetja GKN Driveline Slovenija d.o.o. Direktor podjetja Andrej Poklič je predstavil rezultate poslovanja, sistem dela v podjetju ter skrb za zaposlene s poudarkom na izjemno razviti družbeni odgovornosti. Nekaj besed pa so sogovorniki namenili analizi ukrepom pomoči gospodarstvu za omilitev škode epidemije koronavirusa.

Foto in video: Milan Skledar /S-tv

Teme
na obisku
Komentarji
Najbolj obiskano
Sorodne vsebine
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Na delovnem obisku v Občini Zreče