author profile
Državni svet RS

Pet, 16. okt 2020 ob 10:44

Delegacija državnega sveta, v kateri je med drugim še državni svetnik Željko Vogrin, bo obisk začela v Monoštru, kjer bo obiskala generalni konzulat Slovenije, Slovenski kulturni in informativni center Lipa ter uredništvo časopisa Porabje in ...
 author profile
Državni svet RS

Pet, 16. okt 2020 ob 10:44

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca se bo danes z delegacijo mudil na delovnem obisku v Porabju, kjer se bo med drugim srečal z zagovornico Slovencev v madžarskem parlamentu Eriko Köleš Kiss in predsednikoma obeh krovnih organizacij tamkajšnje avtohtone slovenske narodne skupnosti.

Delegacija državnega sveta, v kateri je med drugim še državni svetnik Željko Vogrin, bo obisk začela v Monoštru, kjer bo obiskala generalni konzulat Slovenije, Slovenski kulturni in informativni center Lipa ter uredništvo časopisa Porabje in Radia Monošter.

Popoldan se bodo ustavili še na Gornjem Seniku, kjer imajo na programu ogled Hiše jabolk ter Küharjeve spominske hiše.Delovnega srečanja se bodo udeležili tudi slovenski veleposlanik na Madžarskem Robert Kokalj, generalna konzulka v Monoštru Metka Lajnšček, zagovornica Slovencev v madžarskem parlamentu Erika Köleš Kiss, predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem Andrea Kovacs in predsednik Državne slovenske samouprave Karel Holec.

V Porabju živi približno 3000 od skupno 5000 Slovencev na Madžarskem. Položaj slovenske narodne skupnosti na Madžarskem se je po oceni Ljubljane v zadnjem desetletju izboljšal, čemur pritrjujeta tudi obe krovni organizaciji slovenske manjšine.Njuna predsednik Kovacseva in Holec sta junija pred obiskom predsednika republike Boruta Pahorja na Madžarskem kot največji izziv izpostavila gospodarski razvoj Porabja in ustvarjanje delovnih mest, ki bi mlade porabske Slovence motivirala, da bi ostali v Porabju oz. se tja vrnili.

Teme
na obisku
Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Delegacija državnega sveta danes na obisku v Porabju