author profile
Državni svet RS

Sob, 17. okt 2020 ob 12:04

Sogovorniki so bili mnenja, da je položaj Slovencev v Porabju iz leta v leto slabši, mladi se izseljujejo ter iščejo delo in karierne priložnosti najpogosteje v sosednji Avstriji, prav zato potrebujejo pomoč matične države Slovenije bolj kot ...
 author profile
Državni svet RS

Sob, 17. okt 2020 ob 12:04

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca se je z delegacijo mudil na delovnem obisku v Porabju, kjer se je med drugim srečal z zagovornico Slovencev v madžarskem parlamentu Eriko Köleš Kiss in predsednikoma obeh krovnih organizacij tamkajšnje avtohtone slovenske narodne skupnosti. Sogovorniki so bili mnenja, da je položaj Slovencev v Porabju iz leta v leto slabši, mladi se izseljujejo ter iščejo delo in karierne priložnosti najpogosteje v sosednji Avstriji, prav zato potrebujejo pomoč matične države Slovenije bolj kot kadar koli doslej. Čeprav se zaradi epidemije zapirajo vrata in meje, moramo poskrbeti, da se dialog in vez z manjšino ne pretrgata, je izpostavil predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca. Kovšca je ob tej priložnosti še podal pobudo, da bi v prihodnosti zamejci imeli svojega predstavnika v Državnem svetu ter bi na ta način tesneje in redneje vzpostavljali odnose z matično domovino.

Delegacijo Državnega sveta, v kateri sta bila med drugim tudi državni svetnik Željko Vogrin in vodja kabineta Zofija Hafner, je obisk začela v Monoštru z obiskom generalnega konzulata Slovenije, Slovenskega kulturnega in informativnega centra Lipa ter uredništva časopisa Porabje in Radia Monošter. V Porabju živi približno tri tisoč Slovencev, kljub temu je to najmanj številčna slovenska manjšina. Po mnenju Kovšce in predstavnikov manjšine sta obe državi, tako Slovenija kot Madžarska, na deklarativni ravni pozitivno naravnani do porabskih Slovencev, manjka pa konkretnih oblik sodelovanja, zlasti v gospodarstvu. Porabje potrebuje gospodarski razvoj in nova delovna mesta, ki bi mlade porabske Slovence motivirala, da bi ostali v Porabju oz. se tja vrnili po študiju. Sogovorniki so si bili tudi enotnega mnenja, da sama majhnost Slovence ni nikoli ustavila, ne glede na težke zgodovinske okoliščine, so se znali trmasto okleniti jezika in kulture. Prav ljubiteljska kultura je v Porabju na visoki ravni, z ustanovitvijo razvojne agencije leta 2006 pa jim je uspelo obnoviti dotrajano infrastrukturo, zlasti kulturne domove. Madžarska je pristopila k štiriletnemu razvojnemu gospodarskemu programu in v okviru tega namenila slovenski skupnosti 650 tisoč evrov pomoči. Slovenija prav tako pripravlja podoben program pomoči z namenom, da se bolj ambiciozno zmanjša razvojni zaostanek. Porabje si veliko obeta tudi iz naslova turizma, vzpostavljena je turistična destiniacija, kot primer dobre prakse deluje v tem okviru vzorčna turistična kmetija.

Popoldan so si na Gornjem Seniku ogledali še Hišo jabolk ter Küharjevo spominsko hišo. Na delovnem obisku je predsednika Državnega sveta Alojza Kovšco spremljal tudi slovenski veleposlanik na Madžarskem Robert Kokalj, generalna konzulka v Monoštru Metka Lajnšček, zagovornica Slovencev v madžarskem parlamentu Erika Köleš Kiss, predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem Andrea Kovacs in predsednik Državne slovenske samouprave Karel Holec.

Video in foto: Milan Skledar/S-tv

Teme
na obisku
Komentarji
Najbolj obiskano
Sorodne vsebine
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Državni svet na obisku pri porabskih Slovencih v Monoštru