author profile
Državni svet RS

Tor, 22. dec 2020 ob 13:38

Slovenska vojska predstavlja v prvi vrsti močnega garanta slovenske samostojnosti, suverenosti in neodvisnosti, je prepričan Kovšca. To je še toliko bolj zaskrbljujoče ob dejstvu, da Slovenska vojska s strani mednarodne javnosti dobiva negativne ...
 author profile
Državni svet RS

Tor, 22. dec 2020 ob 13:38

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Foto: Milan Skledar

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je v uvodu posveta o nujnosti investicij v Slovensko vojsko (SV) izpostavil, da so okoliščine, v katerih smo se znašli kot država in družba dodatno obremenjujoče z vidika ogroženosti naše skupne varnosti. Kot kažejo zadnji podatki nam grozi še bolj intenziven tretji val epidemije COVID 19, z njim pa nova varnostna tveganja in grožnje v širšem mednarodnem varnostnem svetu. Kontinuiteta investicij in modernizacija slovenskih oboroženih sil sta pri tem ključnega pomena.

Slovenska vojska predstavlja v prvi vrsti močnega garanta slovenske samostojnosti, suverenosti in neodvisnosti, je prepričan Kovšca. To je še toliko bolj zaskrbljujoče ob dejstvu, da Slovenska vojska s strani mednarodne javnosti dobiva negativne ocene, saj zaradi dolgoletnega pomanjkanja investicij ni sposobna dostojno izvesti svojih ustavnih nalog in je kot taka zaradi nazadovanja zaostala v svojem nujnem strateško zastavljenem razvoju. Mednarodne zaveze nas postavljajo v sistem kolektivne varnosti, kar pomeni, da Republika Slovenija ne varuje le svojega ozemlja in ljudi, ampak sodeluje tudi na globalnem nivoju. Naslednje leto prevzemamo predsedovanje Svetu Evropske unije, eno osrednjih tem trojnega predsedovanja pa je vprašanje kibernetske varnosti. Kljub temu pa se v javnosti vzdrževanje obrambnega in varnostnega sistema Slovenije vedno znova postavlja pod vprašaj.

Pogrešamo širšo strokovno razpravo o teh temah, pa je bila mnenja dr. Ljubica Jelušič iz Katedre za obramboslovje Fakultete UL za družbene vede. Imeli smo preveč politične razprave in premalo strokovne razprave o razvoju slovenskega obrambnega sistema, je bila še kritična Jelušičeva.

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je prepričan, da morajo biti obrambne investicije dolgoročnejše finančno načrtovane, zagotovo dlje od načrtovanj proračuna. Bistveni rezultati zakona o investicijah v SV bodo vidni šele po letu 2023, je dodal minister Tonin. Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Uroš Lampret je podal analizo, kako smo z leti zmanjševali izdatke za SV pod kritično mejo ter poudaril, da smo za dolgoročno zagotavljanje varnosti ob sodobnih tveganjih uspešni le povezani v partnerstvih z drugimi državami.

Prisluhnili smo tudi argumentom dr. Mateja Avblja iz Fakultete za državne in evropske študije glede presoje ustavnosti zakona na Ustavnem sodišču (US) o tem, ali sme ljudstvo z referendumom presojati o tovrstnem specifičnem vprašanju. Zaradi neustavnosti stanja, v katerem se je znašla SV, je danes skrajni čas, da se sprejmejo z zakonom predlagani ukrepi, prav zato bi moralo US razglasiti, da zavrnilni referendum o tem ni dopusten, še meni dr. Avbelj.

Evropski poslanec dr. Klemen Grošelj je v svoji razpravi podal oceno razlogov negativnih odzivov slovenske javnosti do ključnih vprašanj, povezanih z obrambnimi silami. Javnost je kritična do obrambnih nabav zaradi preteklih afer, na to moramo biti pripravljeni, je bil jasen Grošelj. Potrebno je zagotoviti transparentnost nabav opreme SV in to je izziv, na katerega bo moralo odgovoriti resorno ministrstvo. Seveda je pa treba pri tem postaviti pravne podlage za takšne transparentne postopke po vzoru drugih evropskih držav. Obstaja dovolj politične zrelosti za tak korak, še ocenjuje.

V razpravi so sodelovali še brigadir Uroš Paternus iz Generalštaba SV, brigadir Branimir Furlan, Boštjan Šefic iz kabineta Predsednika Republike Slovenije in dr. Maja Garb iz Fakultete UL za družbene vede.

Foto: Milan Skledar

Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Država mora zagotoviti modernizacijo Slovenske vojske čim prej in transparentno