author profile
Državni svet RS

Sre, 30. dec 2020 ob 16:01

Po daljši in kritični razpravi so državni svetniki z 29 glasovi proti in 3 glasovi za zavrnili predlog odložilnega veta na sedmi paket protikoronskih ukrepov, prav tako so zavrnili predlagani amandma.
 author profile
Državni svet RS

Sre, 30. dec 2020 ob 16:01

Deli
Fotografije
Foto: Milan Skledar Foto: Milan Skledar

Državni zbor je na 55. izredni seji 29. decembra 2020 sprejel Zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19 (ZIUPOPDVE), EPA 1557-VIII. Zakon je v obliki zakonodajnega predloga v obravnavo Državnemu zboru po nujnem postopku predložila Vlada. Predlagani zakon sodi v kategorijo zakonov, s katerim se želi omiliti in odpraviti posledice in vpliv nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) na področje gospodarstva, dela in delovnih razmerij, socialnega varstva ter zdravstvenega varstva, zato je pomembno, da čim prej stopi v veljavo.

Predlog, da Državni svet odloči o tem, ali bo zahteval od Državnega zbora, da o zakonu ponovno odloča, je bil podan s strani Komisije za gospodarstvo, obrt, turizem in finance z namenom pospešitve postopka uveljavitve zakona. Po daljši in kritični razpravi so državni svetniki z 29 glasovi proti in 3 glasovi za zavrnili predlog odložilnega veta na sedmi paket protikoronskih ukrepov, prav tako so zavrnili predlagani amandma. Mnogi so bili mnenja, da bi bilo smotrno, če bi določene pripombe in dopolnitve smiselno upoštevali že pri naslednjem osmem paketu pomoči.

Državna svetnica mag. Marija Lah je v imenu predlagateljice veta obrazložila zahtevo, pri tem je poudarila, da ne glede na to, da je na voljo relativno kratek čas za obravnavo obsežnega svežnja ukrepov, je v zakonu zajet širok nabor deležnikov, zato so mnenja, da se naj prav zaradi navedenega čim prej sprejme nabor ukrepov za omilitev negativnih učinkov vse bolj dolgotrajne epidemije. Državna svetnica Lidija Jerkič pa je v imenu interesne skupine delojemalcev predstavila amandma na predlog odložilnega veta. Osredotočila se je predvsem na po njihovem mnenju najbolj sporen člen, povezan z upokojevanjem, saj pomeni sistemsko spremembo zakona o delovnih razmerjih, kar pa naj ne bi urejali z urgentnimi zakoni.

Foto: Milan Skledar

Teme
izredno
Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Državni svet v želji, da čim prej stopi v veljavo zadnji protikoronski paket pomoči, ni izglasoval veta