author profile
Državni svet RS

Pon, 11. jan 2021 ob 13:55

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

V 90. letu starosti nas je zapustil prof. dr. Franc Vodopivec, dolgoletni državni svetnik, aktivni član Državnega sveta v 1. in 2. mandatu.  Franc Vodopivec je bil tudi kot državni svetnik zavezan svojemu življenjskemu poslanstvu, da skozi povezovanje in sodelovanje na različnih družbenih področjih prispeva k dobrobiti ljudi in človeštva.

Prof. dr. Franc Vodopivec je več kot šest desetletij deloval v metalurški stroki, kjer je pustil velik pečat, tako v industriji kot v akademskem svetu, v katerem je usmerjal svoje znanstveno in strokovno delo k povezovanju teh dveh segmentov družbe. Pomembno je vplival na razvoj metalurške industrije, saj je zagovarjal in utemeljeval številne in potrebne spremembe, ki so se izkazale za nujne in nepogrešljive pri razvoju slovenske in jugoslovanske metalurgije. Tako je imel odločilen vpliv pri nekaterih investicijah v jeklarstvu in proizvodnji aluminija ter predvsem znanstvenem razvoju kovinskih materialov.Ko je leta 1990 postal direktor Inštituta za kovinske materiale in tehnologije, je prevzel Inštitut v zelo težkih časih za slovensko metalurgijo, vendar ga je uspel s svojo modrostjo in vizionarstvom sanirati in ohraniti povezave s Slovenskimi železarnami ter razširiti delovanje Inštituta na druga področja, kot na primer na področje energetike, so zapisali na Inštitutu.

Prof. dr. Franc Vodopivec je bil že od vsega začetka pobudnik mednarodnega sodelovanja. Leta 1984 je na področju tehniških ved prejel Kidričevo nagrada za življenjsko delo na področju znanosti in inovacij.  Leta 2003 je dobil prof. dr. Franc Vodopivec  Zoisovo nagrado za znanstvene dosežke. Prof. dr. Franc Vodopivec je bil dolga leta tudi glavni urednik znanstvene revije Materiali in Tehnologije. Za svoje življenjsko delo mu je inštitut leta 2017, ob praznovanju 70-letnice inštituta, podelil nagrado Cirila Rekarja za življenjsko delo.  Leta 2018 je prejel Puhovo nagrado za življenjsko delo na področju metalurgije.

Vsem njegovim družinskim članom, sodelavcem in kolegom, izrekamo iskreno sožalje.

Komentarji
Najbolj obiskano
Sorodne vsebine
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Zapustil nas je dolgoletni državni svetnik dr. Franc Vodopivec