author profile
Državni svet RS

Sre, 13. jan 2021 ob 13:13

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je sprejel predsednika in podpredsednika Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), Klemna Perana in Andreja Pirjevca, ki sta mu predstavila zaskrbljujoč socialni položaj mladih v Sloveniji v času epidemije COVID-19. Zato so v Študentski organizaciji Slovenije pripravili predlog Zakona za urejanje položaja študentov in ga predstavili tako predsedniku Državnega zbora Igorju Zorčiču kot predsedniku Državnega sveta Alojzu Kovšci. V prihodnjih tednih nameravajo zanj iskati široko podporo pri vseh poslanskih skupinah ter zainteresiranih deležnikih. Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je izrazil zaskrbljenost nad težko situacijo, v kateri so se znašli slovenski dijaki in študentje. Državni svet bo problematiko obravnaval prednostno in že v fazi pred vložitvijo v parlamentarno proceduro. V želji, da se predhodno pripravi analiza stanja in potreb, javnost seznani z predlaganim naborom rešitev ter vključi kar se da širok nabor deležnikov, pa bo predlagal Državnemu svetu predhodno posvetovanje v okviru že tradicionalnih in odmevnih posvetov Državnega sveta.

V ŠOS z vse večjo zaskrbljenostjo spremljajo in opozarjajo na upadanje socialnega položaja mladih v Republiki Sloveniji. Skrbi pa jih ne le socialni, temveč tudi splošni družbeni položaj mladih. Ugotavljajo, da zakonodajni ukrepi, ki jih sprejemajo poslanci Državnega zbora, izpuščajo ter tako diskriminirajo mlade v primerjavi z ostalimi družbenimi skupinami. Pri oblikovanju in sprejemanju ukrepov pa so v preteklem letu odločevalci ignorirali organizacije, ki skušajo s konstruktivnimi predlogi in dobronamernimi pozivi položaj mladih v slovenski družbi izboljšati. Zato so v Študentski organizaciji Slovenije pripravili predlog Zakona za urejanje položaja študentov in ga predstavili tako predsedniku Državnega zbora Igorju Zorčiču kot predsedniku Državnega sveta Alojzu Kovšci. V prihodnjih tednih nameravajo zanj iskali široko podporo pri vseh poslanskih skupinah ter zainteresiranih deležnikih.

Predlog novele zakona vključuje zakonske spremembe z različnih področij življenja mladih ter naslavlja sistemske pomanjkljivosti obstoječih ureditev. Novela zakona ni ideološka in je namenjena mladim, ki bodo na ta način lažje in bolje soustvarjali slovensko družbo v prihodnje, prav zato po mnenju predsednika ŠOS Klemna Perana ne sme biti predmet političnih preigravanj katere koli politične stranke. Pri tem si želijo širšo podporo politične javnosti, ki naj bi presegla običajno koalicijsko-opozicijsko delitev v Državnem zboru.

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je izrazil zaskrbljenost nad težko situacijo, v kateri so se znašli slovenski dijaki in študentje. Prav tako je bil kritičen do priprave parcialnih ad hoc rešitev. Ocenjuje, da je pot, ki jo je s predlogom sistemskih sprememb novele ubrala reprezentativna krovna organizacija, edino prava in kot taka ima tudi dobro popotnico za njeno končno uveljavitev. Državni svet bo problematiko obravnaval prednostno in že v fazi pred vložitvijo v parlamentarno proceduro. V želji, da se predhodno pripravi analiza stanja in potreb, javnost seznani s predlaganim naborom rešitev ter vključi kar se da širok nabor deležnikov, pa bo predlagal Državnemu svetu predhodno posvetovanje v okviru že tradicionalnih in odmevnih posvetov Državnega sveta.

Teme
mladi
Komentarji
Najbolj obiskano
Sorodne vsebine
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Na obisku v Državnem svetu predstavnika dijakov in študentov