author profile
Državni svet RS

Sre, 27. jan 2021 ob 17:20

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Na podlagi odložilnega veta o noveli zakona o davku na tonažo, ki ga je na 19. izredni seji sprejel Državni svet, je predlagatelj veta, državni svetnik Branko Tomažič danes v Državnem zboru uspešno zagovarjal veto in zakona tudi velika večina poslancev v Državnem zboru ni podprla.


Kot je v obrazložitvi podaril državni svetnik Branko Tomažič, zakonska novela ne naslavlja bistvene vsebine, ki bi dolgoročno zagotavljala obstoj slovenskega ladjarstva. To niso zgolj rešitve povezane s shemo državnih pomoči davka na tonažo, ampak tudi sprejem zakonskih določb, ki bi zagotavljale razvoj pomorskega šolstva in usposabljanje ustreznega kadra. Zakon bi torej moral vsebovati določilo, na podlagi katerega bi bili upravljavci posadke upravičeni do državne pomoči le, če imajo pomorščaki na upravljanih ladjah možnost izobraževanja in usposabljanja, če je zagotovljeno zaposlovanje pomorskih kadetov na krovu plovil ter če bodo pripravniki lahko izpolnili pogoje za pridobitev strokovnega naziva. Prav tako bi bilo treba spremeniti zakon v delu, ki nepoštenim ladjarjem omogoča izigravanje zakonskih določil glede obnove flote. Predlagane rešitve so v predloženi noveli zakona vsebinsko enake in torej primerljive s tistimi, na katere je Državni svet že ob lanski obravnavi Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na tonažo podal pripombe, ki so bile podlaga za argumentacijo Zahteve Državnega sveta, da Državni zbor ponovno odloča o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na tonažo (EPA 934-VII).


Foto: Milan Skledar (fotografije zaslona SLO3)

Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Poslanci Državnega zbora upoštevali predloge Državnega sveta in Branka Tomažiča. Novele zakona o davku na tonažo niso podprli