author profile
Državni svet RS

Pon, 10. maj 2021 ob 16:30

Predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Alojz Kovšca in sekretar Državnega sveta dr. Dušan Štrus sta se udeležila Konference predsednikov parlamentov Evropske unije. Srečanje je potekalo virtualno.
 author profile
Državni svet RS

Pon, 10. maj 2021 ob 16:30

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Konference se udeležujejo predsedniki nacionalnih parlamentov držav članic EU in predsednik Evropskega parlamenta. K sodelovanju kot opazovalci so vabljeni tudi predsedniki parlamentov držav kandidatk. Namen konference je izmenjava mnenj, informacij in izkušenj o temah, povezanih z vlogo parlamentov in organizacijo parlamentarnih funkcij. Konferenca se vsako pomlad sestane v državi, ki je predsedovala Svetu EU v drugem semestru preteklega leta, tokrat jo je gostila Nemčija.

 

Srečanje sta s pozdravnim nagovorom začela dr. Wolfgang Schäuble, predsednik Bundestaga in dr. Reiner Haseloff, Predsednik Bundesrata. V nadaljevanju je sledil tematski sklop pod naslovom Digitalizacija in spreminjajoča se javna sfera – izzivi in priložnosti za predstavniško demokracijo, kjer se je v razpravo vključil tudi predsednik Državnega sveta, ki je poudaril, da se Državni svet zaveda, da moramo hkrati s trendi digitalizacije pospešeno prilagajati tudi zakonodajni okvir. A kot inštitucija, ki zastopa široko paleto interesov ter civilno družbo, se iz izkušenj zavedamo, da se s hitenjem pogosto delajo napake. Postopki javnega diskurza, kjer se pričakuje vključitev širokega nabora kompetentnih deležnikov, postajajo pogosto časovno omejeni in netransparentni, kar povzroča nezadovoljstvo ljudi in posledično nekakovostno zakonodajo. Državni svet na to ves čas opozarja, tako z udejanjanjem inštituta odložilnega veta, kot s posveti in zakonodajnimi iniciativami, je še pojasnil Kovšca.

V drugem sklopu konference so predsedniki parlamentov sprejeli posodobljene smernice za medparlamentarno sodelovanje, ki temeljijo na uporabi moderne tehnologije. 

Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca na Konferenci predsednikov parlamentov EUslanci