author profile
Državni svet RS

Čet, 3. jun 2021 ob 19:30

Deli
Fotografije

Predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca je sodeloval na virtualnem 3SI parlamentarnem forumu "Tri morja".
Izrazil je zadovoljstvo, da, "je pobuda Treh morij počasi in vztrajno prerasla iz neke politične deklarativne iniciative v močno gospodarsko in razvojno iniciativo ter da je ta svoj obris pridobila prav na enem zadnjih zasedanj Vrha tukaj v Sloveniji, na Brdu. Še več, ocenjujem, da je prav zaradi svoje fleksibilnosti in mobilnosti postala del globalne debate, kar pa je tudi bil njen prvotni namen.

Namreč zavedam se, da mora povezovanje, ki spodbuja regionalni dialog ter hkrati krepi transatlantsko zavezništvo, sloneti na konkretnih razvojnih prioritetah, kot so dodatne investicije v gospodarstvo, transportna povezljivost, vlaganja v energetsko infrastrukturo ter v razvoj digitalnih komunikacij. Glede na povedano je za Republiko Slovenijo sodelovanje v pobudi Tri morja eno izmed sredstev uresničevanja Strategije zunanje in gospodarske politike RS, zlasti v sozvočju z EU oz. njenim t.i. zelenim dogovorom. Z aktivnim sodelovanjem v pobudi Slovenija sporoča, da je zanesljiva članica transatlantskega zavezništva. Pri tem ima posebno mesto sodelovanje na gospodarskem področju, vključno s krepitvijo prometnih povezav. Za Slovenijo kot državo z omejenim gospodarskim potencialom, a z odlično geostrateško lego, je takšna forma povezovanja ključna, saj imamo že zdaj prijavljenih kar šest močnih prioritetnih infrastrukturnih projektov, ki pa jih bomo skladno z interesi držav partneric smiselno revidirali.

Velik razvojni pospešek pobude vidim prav v ustanovitvi Investicijskega sklada, kjer smo preko Slovenske izvozne in razvojne banke prispevali 23 milijonov evrov sredstev, ki tako postaja osrednji finančni steber za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v regiji, ki jih potrebujemo skupaj. Dober pokazatelj smeri razvoja pa bodo večja finančna vlaganja s strani zasebnega kapitala, težko si namreč predstavljamo uresničevanje projektov brez vzpostavljenega javno-zasebnega partnerstva.

Gre za pomembno platformo, ki krepi politične stike po geopolitičnih oseh sever - jug, in ki dolgoročno prinaša energetsko stabilnost in kakovostne prometne poti v regiji. Z nadgradnjo platforme v obliko poslovnih forumov se takšna strateška usmeritev pretvarja v operativno formo, kar pa je v teh pandemičnih in postpandemičnih časih izjemno pomembno.

Pridružujem se večinskemu mnenju, da se tudi v prihodnje ohrani neformalna organizacija tako Vrha kot Poslovnega foruma. Naj torej obstane kot platforma, ki omogoča krepitev sodelovanja in skozi poslovni del spodbuja izvedbo prednostnih strateških projektov držav članic, seveda so pri tem pobude k širitvi novih članic, kot je denimo Grčija, dobrodošle, " je svoj nagovor sklenil predsednik Državnega sveta RS, g. Kovšca.

Video produkcija: S-tv Skledar

Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Nagovor predsednika Državnega sveta Alojza Kovšce na 3SI parlamentarnem forumu "Tri morja"