author profile
Državni svet RS

Pon, 21. jun 2021 ob 10:21

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

V petek je v žužemberškem gradu potekala predstavitev knjige Slavka Mirtiča, Sence nad krajino, otvoritev razstave in predstavitev kratkega dokumentarca. Obiskovalce je pozdravil župan Jože Papež, predsednik turističnega društva Vlado Kostevc, veleposlanica združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske Tiffany Sadler ter častni pokrovitelj predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca.

Avtor knjige Slavko Mirtič je močno prepleten z dogajanjem v občini, kot novinar in dopisnik spremlja dogodke, kot ljubitelj zgodovine pa raziskuje preteklost domačih krajev. In prav slednje je botrovalo nastanku njegove prve knjige, v kateri so dokumentirani letalski napadi na Žužember ter okoliške kraje v času 2. svetovne vojne. Za bogat kulturni program so poskrbeli mladi glasbeni talenti iz Žužemberka pod okriljem glasbenih šol Grosuplje in Žužemberk.

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je v svojem nagovor izpostavil: »Sence nad krajino so izjemen dokumentarni odtis dogodkov, ko so zavezniška letala Eskadrilje južnoafriških letalskih sil (SAAF) med drugo svetovno vojno z letali beaufighter bombardirala Suho krajino. Ti strašni dogodki so uničili dvorsko cerkev in šolo, porušili okoliške vasi, uničena so bila številna gospodarska poslopja, mostovi, papirnica, a tisto najhuje, terjali so človeška življenja. Pravijo, da Suha krajina od vseh slovenskih dežel najbolj pozna, kaj je vojna, kaj so vojne strahote, grozodejstva in vojni nesmisli … Z ogledom razstavljenih fotografij se lahko brez težav vživimo v te trpke in žalostne drobce vihre druge svetovne vojne. Pa ne le vživimo, iz njih se moramo tudi kaj naučiti. Da bomo bolje znali ceniti mir, da bomo bolje spoštovali svetost življenja in svobodo, da bomo cenili svojo zgodovino ter sad njenih velikanov – domovino Slovenijo.«

Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Državni svet častni pokrovitelj razstave in knjige »Sence nad krajino«