author profile
Državni svet RS

Tor, 6. jul 2021 ob 15:20

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Predsednik Državnega sveta gospod Alojz Kovšce je 7. julija 2021, v velikem parlamentarnem salonu sprejel predsednika Evropskega računskega sodišča, gospoda Klausa-Heinerja Lehneja.

Srečanje delegacije Evropskega računskega sodišča pod vodstvom predsednika Klaus-Heiner Lehne z delegacijo Državnega sveta RS pod vodstvom predsednika Alojza Kovšce

Ljubljana, 6. julij 2021

Drugi dan svojega obiska v Sloveniji se je  delegacije Evropskega računskega sodišča srečala z delegacijo Državnega sveta RS. Predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca je skupaj z državnima svetnikoma Mitjem Gorenščekom in Igorjem Antauerjem sprejel predsednika Evropskega računskega sodišča Klaus-Heiner Lehneja, ki sta ga spremljala člana Evropskega računskega sodišča Rimantas Šadžius in Samo Jereb.

Obisk je v povezavi s prevzemom predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije z namenom krepitve sodelovanja med tem neodvisnim zunanjim revizojem EU in državami članicami.

Visoki gostje so predstavili delo in strategijo svojega delovanja. Evropsko računsko sodišče nima pravnih pooblastil, vendar si prizadeva izboljšati upravljanje proračuna EU v interesu evropskih davkoplačevalcev. Poroča tudi o finančnem poslovodenju v EU.V svojih ugotovitvah v okviru letnih poročil o izvrševanju proračuna EU pomaga Evropskemu parlamentu in Svetu pri njunem nadzoru načina porabe sredstev EU.

Sogovorniki so se strinjali, da so gospodarske in socialne posledice krize zaradi COVID-19 povzročile dodatne izzive in tveganja tako za države članice kot tudi evropske institucije. Črpanje sredstev iz sprejetih mehanizmov na evropski ravni zahteva zanesljivo in učinkovito upravljanje evropskih sredstev ter učinkovit nadzor njegovih odhodkov. Poudarjena je bila tudi potreba po poglobitvi zaupanja med deležniki pri nadzoru načina porabe sredstev v okviru Next Generation EU.

Foto: Milan Skledar

Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca sprejel predsednika Evropskega računskega sodišča, gospoda Klausa-Heinerja Lehneja