author profile
Državni svet RS

Čet, 9. sep 2021 ob 15:25

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

V četrtek, 9. septembra 2021, v dvorani Državnega sveta RS poteka Medparlamentarna konferenca o skupni zunanji in varnostni politiki ter skupni varnostni in obrambni politiki (SZVP/SVOP). Prek video povezave se je udeležujejo delegacije nacionalnih parlamentov držav članic Evropske unije, držav kandidatk in držav članic Zveze Nato, ki niso članice EU, delegacija poslank in poslancev Evropskega parlamenta ter predstavniki Evropske službe za zunanje delovanje (EEAS).

Medparlamentarna konferenca (SZVP/SVOP) bo naslovila aktualne izzive v mednarodnem okolju, upoštevajoč nove okoliščine, s katerimi se Evropa in svet soočata po pandemiji covid-19. Osredotočila se bo na globalne premike v mednarodni skupnosti, na novo geopolitično dinamiko ter spremljajoče strukturne spremembe. Na konferenci bo izpostavljena vloga Evropske unije pri zagotavljanju miru in varnosti, njena prizadevanja za blaginjo, demokracijo, človekove pravice ter sožitje narodov in njena vloga kot enega od globalnih akterjev v mednarodnem prostoru.

Konferenci sopredsedujejo predsednica Odbora Državnega zbora za zunanjo politiko Monika Gregorčič, predsednik Odbora Državnega zbora za obrambo Samo Bevk, predsednik Komisije Državnega sveta za mednarodne odnose in evropske zadeve Bojan Kekec ter predsednik Odbora Evropskega parlamenta za zunanje zadeve David McAllister.

Ob predsedujočih so udeležence srečanja uvodoma nagovorili predsednik Državnega zbora Igor Zorčič, predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Na konferenci je razpravljal visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell, posamezne dele konference pa bodo na povabilo organizatorjev sooblikovali izbrani politični predstavniki Evropske unije in Republike Slovenije ter drugi strokovnjaki.

Glavne teme konference: 

I. panel: Prioritete skupne zunanje in varnostne politike ter skupne varnostne in obrambne politike

II. panel: Novi izzivi, stari vzorci: premislek o vlogi zunanje politike EU v multipolarnem svetu

III. panel: Krepitev regionalnega partnerstva z državami Zahodnega Balkana prek skupne varnostne in obrambne politike

IV. panel: Razvoj zmogljivosti civilne zaščite EU in solidarnostna klavzula: vključevanje vojske

Foto: Milan Skledar

Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Medparlamentarna videokonferenca o skupni zunanji in varnostni ter obrambni politiki