author profile
Državni svet RS

Tor, 14. sep 2021 ob 20:29

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Slovenija do postavljenega roka v juniju 2021 ni uspela implementirati leta 2019 sprejetih direktiv: DSM Direktive (EU) 2019/790 in Direktive o retransmisiji  (EU) 2019/789.

Tudi Evropska komisija je šele tik pred rokom objavila smernice za implementacijo 17. člena CDSM. Kaj pomeni ta zamuda, kako bi morali biti direktivi preneseni, da bi ustvarjalci tudi v resnici uživali vse pravice, ki jih direktiva predvideva, katere so še druge nujne spremembe slovenske avtorskopravne zakonodaje, ki bi jih veljalo ob poseganju v obstoječi zakon še uvesti, so na posvetu v Državnem svetu 14. septembra 2021 poskušali podati odgovore priznani domači in tuji strokovnjaki: Axel Voss ( poslanec EP), Gregor Štibernik (SAA, SCAPR), dr. Miha Trampuž (AAS), Carlos Guervos (MzK Španije, Oddelek za intelektualno Lastnino), dr. Marko Hočevar (IAP), dr. Gorazd Trpin (IUP), Dominic McGonigal (C8 A ssociates), mag. Uroš Rožič (Deloitte Legal) in Xavi erBlanc (AEPO-ARTIS).

Sloveniji implementacija Copyright in Sa tCab direktive ponuja izjemno priložnost, da sistemsko uredi področje upravljanja s pravicami, ki izvirajo iz uporabe AV del. Po zdaj veljavnih rešitvah so namreč ustvarjalci AV del pri uveljavljanju kolektivnih pravic v neenakopravnem položaju.

Foto: Milan Skledar

Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
POSVET: katere so nujne spremembe slovenske avtorskopravne zakonodaje, ki bi jih veljalo uvesti!