author profile
Državni svet RS

Čet, 23. sep 2021 ob 17:19

 author profile
Državni svet RS

Čet, 23. sep 2021 ob 17:19

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca se je srečal s predsednikom Evropskega odbora regij Apostolosom Tzitzikostasom, ki se mudil v Ljubljani v okviru izredne seje predsedstva Odbora regij. Gosta je zanimala vloga Državnega sveta pri naslavljanju problematike lokalne samouprave v Sloveniji in v procesu decentralizacije ter regionalizacije Slovenije.

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je predstavil projekt ustanavljanja pokrajin kot druge ravni lokalne samouprave, ki jih Slovenija z vidika razvojnih potreb in čedalje večje centralizacije nujno potrebuje. Kot je pojasnil, proces vzpostavitve pokrajin poteka pod koordinacijo Državnega sveta od spodaj navzgor, saj je za uspešnost projekta ključna podpora prebivalcev in lokalnih skupnosti. Pri tem je izpostavil, da nas k ustanovitvi pokrajin spodbujajo tudi skupni izzivi na obmejnih območjih, saj regije sosednjih držav pri izvajanju programov čezmejnega sodelovanja v okviru evropskega teritorialnega sodelovanja nimajo pravega sogovornika na slovenski strani. Pojasnil je, da je pokrajinska zakonodaja pripravljena, trenutno potekajo še usklajevanja glede teritorialne strukture, pričakuje pa se, da bi pokrajine popolnoma zaživele v nekaj letih, ko bi se zaključil proces postopne upravne decentralizacije.

Predsednik Evropskega odbora regij Apostolos Tzitzikostas je izrazil vso podporo procesu decentralizacije in regionalizacije v Sloveniji. V luči svojih izkušenj v vlogi guvernerja ene od grških pokrajin se strinja, da Slovenija pokrajine potrebuje tako z razvojnega vidika kot z vidika evropske kohezijske politike. Izrazil je tudi pripravljenost za organiziranje mednarodnega dialoga o regionalizaciji. Glede na nekatere težave Slovenije pri izpolnjevanju pogojev za upravičenost do EU sredstev zaradi majhnosti slovenskih občin, je predsednik Evropskega odbora regij pojasnil, da bi bilo treba na ravni EU nasloviti tudi tovrstna vprašanja in v takih primerih upoštevati tudi izjeme.

Sogovornika sta naslovila tudi vpraševanje okrevanja po epidemiji covid-19 ter izzive, ki jih prinašajo podnebne spremembe. Ob spoznanju, da se bo kar 90 % sektorskih politik za prilagajanje podnebnim spremembam in s tem zmanjšanju izpostavljenosti vplivom podnebnih sprememb izvajalo na lokalni in regionalni ravni, sta se strinjala, da imajo pokrajine eno pomembnejših vlog pri reševanju podnebne krize. O tem bo govora tudi na 26. konferenci pogodbenic Združenih narodov o podnebnih spremembah, ki bo novembra 2021 v Glasgowu.

 
Foto: Milan Skledar

Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Sprejem predsednika Evropskega odbora regij