author profile
Državni svet RS

Pon, 27. sep 2021 ob 13:47

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je na povabilo direktorja Centra za poklicno izobraževanje mag. Janeza Damjana s slovensko delegacijo OZS obiskal Talent Center v Gradcu. Gre za projekt Štajerske gospodarske zbornice, kjer na inovativen način že nekaj let uspešno preverjajo poklicno usmerjanje mladih med 13 in 15 letom starosti. Udeleženci so si iz prve roke pogledali središče ter njihovo predstavitev, prav tako so ocenili, da bi Slovenija potrebovala takšen model za ugotavljanje talentov mladih in jim omogočila bolj jasno poklicno pot, gospodarstvu pa nujno potrebne kadre. V nadaljevanju obiska se je predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca udeležil tudi tekmovanja Euroskills 2021, ki je potekal na graškem sejmišču. Gre za tekmovanje EuroSkills, največji dogodek združenja WorldSkills Europe, ki ga sestavlja 30 držav članic. Zgodi se na vsaki dve leti, tokrat prvič v Avstriji, ter je namenjen promociji poklicnega izobraževanja kot tudi poklicni orientaciji, poleg tega pa je prava paša za oči.

Mladi kvalificirani profesionalci iz kar 45 panog so se namreč pred očmi obiskovalcev spopadali z izzivi iz svojih poklicev ter tako publiki, ki jih je opazovala pri svojem delu, ponudili edinstveno izkušnjo. Na kar 60.000 kvadratnih metrih površin graškega kongresnega centra Messe se je med 22. in 26. septembrom 2021 v različnih preizkusih pomerilo približno 650 tekmovalcev, starih do 26 let, iz 30 držav. Manjkalo ni niti mladih iz Slovenije, ki so si vstopnico na EuroSkills zagotovili na slovenski izvedenki SloveniaSkills januarja letos. Slovenija sicer na EuroSkills sodeluje od leta 2008, svoje nacionalno tekmovanje pa organizira od leta 2010. V Gradec je poslala 11 tekmovalcev, ki so se pomerili v 9 panogah. To so: Lana Kostanjevec, aranžerstvo (ŠC Ptuj – Ekonomska šola); Tilen Lipnik, cvetličarstvo (Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje); Vid Marolt in Vid Smole, IKT (Elektrotehniško-računalniška strokovna šola in gimnazija Ljubljana); Rok Vidmar, kamnoseštvo (Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana); Uroš Slejko in Teo Lokar, mehatronika (ŠC Nova Gorica); Jernej Potočnik, pohištveno mizarstvo (ŠC Slovenj Gradec – Srednja šola Slovenj Gradec in Muta); Lara Esih – slikopleskarstvo (Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje); Andraž Rožanski, stavbno mizarstvo (ŠC Škofja Loka – Srednja šola za lesarstvo) in Luka Strajn, strežba (BIC Ljubljana).

Dogodek je izjemno dobro obiskan, ponuja interaktivne izzive tudi za obiskovalce, mladi dobijo iz prve roke stik z delodajalci, prav tako pa mnoge šole to izkoristijo za informativen šolski izlet. Tekmovanje EuroSkills se tako ponuja kot odlična priložnost ne le za radovedne obiskovalce vseh starosti, temveč predvsem za mlade, ki so na pragu izbire poklica oziroma karierne poti pa tudi za tiste, ki se že poklicno izobražujejo, saj jim bo gotovo v navdih. Ker ima pomembno vlogo pri njihovem usmerjanju in spodbudah šola, je obisk dogodka v sklopu šolskega izleta poučna izkušnja, ki jo bodo mladi znali ceniti. Prav tako pa so šole vabljene, da svoje mlade talente spodbudijo, da se prijavijo in dokažejo na naslednjem dogodku SloveniaSkills.

Teme
na obisku
Komentarji
Najbolj obiskano
Sorodne vsebine
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Obiskali Talent Center v Gradcu in spremljali slovenske tekmovalce na Euroskills 2021