author profile
Državni svet RS

Pet, 14. jan 2022 ob 09:57

Deli
Fotografije

Vabljeni k ogledu V ŽIVO na drzavnisvet.si:
Dvorana Državnega sveta, 14. januar 2022, ob 10. uri

Državni svet Republike Slovenije in Fakulteta za pravo in poslovne vede, ki deluje v okviru Katoliškega inštituta, vabita na

POSVET:
DOSTOPEN IN VZDRŽEN JAVNI ZDRAVSTVENI
SISTEM DO 2030 – VIDIK PACIENTA

Zdravstvena reforma je v Republiki Sloveniji nujno potrebna, a je kljub dolgoletnemu načelnemu strinjanju javnosti nikakor ne uspemo izvesti. Dostop do zdravstvenih storitev bi bilo treba bolj učinkovito približati njihovim uporabnikom. Na to nas opozarja tudi Evropska komisija, ki izpostavlja predvsem finančno nevzdržnost trenutnega zdravstvenega sistema. Pomanjkanje sredstev se že danes izraža tudi skozi nedopustno dolge čakalne vrste. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ugotavlja, da premišljena zdravstvena zavarovanja pomembno blažijo negotovost, prispevajo in zagotavljajo finančno stabilnost, ohranjajo zdravje, blaginjo ter varnost posameznika. Pravica do zdravstvenega varstva sodi med socialne in ekonomske človekove pravice. Zanjo je značilno, da ustvarja državno obveznost, da prebivalcem zagotavlja dostop do ustreznega in kakovostnega zdravstvenega varstva.
Enakopravna dostopnost do zdravstvenih storitev za vse družbene sloje, ne glede na finančno stanje posameznika, je ena ključnih evropskih norm, za zagotavljanje katere tudi v Republiki Sloveniji obstaja družbeni konsenz.

Kako do rešitev?

Cilj posveta je osvetlitev te nadvse pomembne tematike, ki zadeva vsakega državljana, ter s primeri dobre prakse iz tujine najširšo javnost seznaniti z izkušnjami primerljivih evropskih držav, ki so konkretne rešitve uspešno implementirale.
Vljudno vabljeni!


Alojz Kovšca
predsednik Državnega sveta

Video in foto: Milan Skledar /S-tv

Teme
v živo
Komentarji
Najbolj obiskano
Sorodne vsebine
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Posvet: Dostopen in vzdržen javni zdravstveni sistem do 2030 - vidik pacienta