author profile
Državni svet RS

Pon, 24. jan 2022 ob 13:02

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Danes, 24. januarja 2022 v stavbi parlamenta poteka Srečanje generalnih sekretarjev parlamentov Evropske unije in generalnega sekretarja Evropskega parlamenta.

Srečanju predseduje generalna sekretarka Državnega zbora Uršulo Zore Tavčar, uvodoma pa sta udeležence nagovorila tudi podpredsednica Državnega zbora Tina Heferle in predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca.

Slednji je v svojem nagovoru poudaril, da smo se bili zaradi razsežnosti pandemije COVID-19 zadnji dve leti primorani ukvarjati predvsem z iskanjem rešitev za nepredvidljive situacije in prilagajanjem scenarijev našega dela, da smo kljub novim in na videz nepremostljivim oviram lahko zagotovili neprekinjeno delovanje ključnih demokratičnih institucij. Tekom tega procesa smo si uspeli nabrati dragocene izkušnje in znanja, ki nam bodo v pomoč pri našem nadaljnjem delu, vedno znova pa nas tudi opominjajo na neprecenljivost življenja v normali. Srečanje generalnih sekretarjev zato nudi priložnost, da svoja dognanja delimo in razmislimo, kako bi delo v nacionalnih parlamentih še izboljšali. Izrazil je upanje, da bomo medsebojno sodelovanje nadgradili in okrepili, saj je pandemija Covid-19 s sabo poleg izzivov prinesla tudi izjemne priložnosti. Državni svet si pri svojem delovanju že vrsto let prizadeva zgraditi močne vezi s civilno družbo. S številnimi posveti omogoča in jo spodbuja, da prevzema aktivnejšo vlogo ter deli svoja mnenja, stališča in izkušnje in na podlagi tega prispeva k oblikovanju rešitev tudi v okviru zakonodajnega postopka. Poudaril je, da si bo Državni svet v prihodnje prizadeval več pozornosti nameniti tudi mladim in v njih spodbuditi zanimanje za spremljanje dela Državnega sveta. O prihodnosti in načrtih za prihodnost namreč nikakor ni mogoče govoriti, ne da bi v sam proces vključili mlade, saj je naša bodočnost v njihovih rokah. Zato je pomembno, da pozornost usmerimo v njihovo izobraževanje tudi v okviru posameznih projektov, ki se odvijajo v okviru parlamentov. Saj se prav preko dejavnosti, ki so usmerjene v spodbujanje mladih k sodelovanju v družbenem življenju lahko ti seznanijo z delovnim procesom v temeljnih institucijah parlamentarne demokracije in razvijejo zanimanje za oblikovanje naše skupne boljše prihodnosti.

V okviru srečanja se bosta poleg ustaljenih tem kot so predstavitev osnutka programa Konference predsednikov parlamentov Evropske unije in informacije o delu platforme za medparlamentarno izmenjavo informacij o EU (IPEX) odvili tudi dve tematski razpravi pod naslovom Zapuščina COVID-19: Prihodnji obeti in priložnosti za (med)parlamentarno delo in sodelovanje ter Parlamentarne dejavnosti na področju izobraževanja, udejstvovanja in ozaveščanja mladih in otrok.

V okviru srečanja bo predvajan tudi film o slikanici Brezzobi tiger, ki jo je Državni svet v lanskem letu izdal v so-založništvu z Založbo Pivec izdal slikanico »Brezzobi tiger,« ki jo je napisal Igor Plohl, ilustrirala Nataša Vertelj, spremno besedo pa je prispeval predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca. S pomočjo slikanice želi Državni svet mladim bralcem približati delovanje Državnega sveta v okviru parlamentarne demokracije ter pojasniti pomembnost upoštevanja drugačnosti za dosego pravične odločitve. Izdelava in izdaja slikanice je tudi izhodišče za dejavnosti, ki jih Državni svet načrtuje za otroke in mladino v prihodnje.

Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Srečanje generalnih sekretarjev parlamentov Evropske unije