author profile
Državni svet RS

Sre, 26. jan 2022 ob 12:34

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca se je udeležil sprejema za diplomatski zbor ob pričetku novega leta, na katerega sta ga povabila predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša.
 author profile
Državni svet RS

Sre, 26. jan 2022 ob 12:34

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Predsednik republike je v slavnostnem nagovoru ekscelencam spregovoril o razmerah v Sloveniji, o položaju Slovenije v mednarodni skupnosti, o odnosih s sosednjimi državami, Evropski uniji, o Zahodnem Balkanu in širitvi Evropske unije, o odnosih z ZDA, Rusko federacijo in Kitajsko in glede globalnih izzivov.
Predsednik Vlade Republike Slovenije je izpostavil naš cilj, ki mora biti krepitev Evropske unije, v kateri so naše vrednote ter evropska identiteta in posamezne nacionalne identitete zaščitene in lahko še naprej uspevajo. Nadalje je poudaril, da se je slovenska vlada odločila, da predloži kandidaturo za nestalno mesto v Varnostnem svetu Združenih narodov za mandatno obdobje 2024/2025. Slovenije je od začetka svojega članstva v Organizaciji združenih narodov zanesljiva, aktivna, verodostojna in odgovorna partnerica, tako v tem kot tudi v drugih večstranskih forumih.

Njegova ekscelenca apostolski nuncij v Republiki Sloveniji, doajen diplomatskega zbora je poudaril, da se zdi, da je slovenska diplomacija vidna povsod. Diplomatski zbor zato pozdravlja prizadevanja za spodbujanje stikov, miru in dialoga z vsemi državami. Leto 2022 bo pomembno za Slovenijo, saj ga bodo politično zaznamovale volitve na različnih ravneh. Navedel je aforizem enega od očetov Evropske unije, italijanskega državnika Alcida De Gasperija: "Politik misli na naslednje volitve. Državnik pa na naslednjo generacijo." Ob koncu se je v imenu celotnega Diplomatskega zbora zahvalil predsedniku in vsem državljanom Republike Slovenije. Svoj govor je končal s čestitkami za slovenske zmage v športu, saj je svet navdušen nad nastopi slovenskih športnikov. Večina ljudi je izvedela za državo Sloveniijo ob poslušanju himne in pogledu na zastavo, ki se je dvignila ob zmagah naših športnikov.

Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Na sprejemu za diplomatski zbor