author profile
Državni svet RS

Sre, 2. feb 2022 ob 21:39

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Državni zbor je na 29. redni seji obravnaval in sprejel predlog Zakona o omejitvi in porazdelitvi valutnega tveganja med kreditodajalci in kreditojemalci kreditov v švicarskih frankih (ZOPVTKK), ki ga je v zakonodajni postopek vložil Državni svet. Predlog zakona je predstavil predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca. Predlog zakona naslavlja problematiko kreditnih pogodb v kreditnih pogodbah nominiranih v švicarskih frankih in z valutno klavzulo v švicarskih frankih, ki so bile sklenjene od 28. junija 2004 do 31. decembra 2010 in predvideva porazdelitev valutnega tveganja med kreditodajalce in kreditojemalce.

O predlogu je Državni zbor glasoval in je zakon sprejel s 52 glasovi za.

V razpravi je bilo izpostavljeno več vidikov obravnavane problematike, ki izkazujejo, da gre za občutljivo in kompleksno vprašanje. Večkrat je bila izpostavljena primerjava med bančnim sektorjem in kreditojemalci ter vprašanje ali je prav, da se problematika rešuje s posegom zakonodajalca, ali pa bi se morala reševati v sodnih postopkih. Izpostavljeno je bilo, da iste banke, ki so v Sloveniji agresivno tržile kredite nominirane v švicarskih frankih ali z valutno klavzulo v švicarskih frankih, tega v istem času npr. v Avstriji niso več počele. Med drugim je bilo izraženo tudi stališče, da so krediti nominiran v švicarskih frankih ali z valutno klavzulo v švicarskih frankih bili trženi neodgovorno in so zaradi porazdelitve valutnega tveganja nepošteni. Ni namreč mogoče zanemariti dejstva, da so vsa tveganja iz kreditne pogodbe nosili kreditojemalci, banke pa nobenega.

Foto: Državni zbor, Zofija Hafner

Komentarji
Najbolj obiskano
Sorodne vsebine
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Državni zbor sprejel zakon Zakon o omejitvi in porazdelitvi valutnega tveganja med kreditodajalci in kreditojemalci kreditov