author profile
Državni svet RS

Tor, 15. feb 2022 ob 10:44

Komisija Državnega sveta za kulturo, znanost, šolstvo in šport in Komisija Državnega sveta za gospodarstvo, obrt, turizem in finance sta organizirala posvet Kulturna dediščina v razvojnih programih 2021-2027.
 author profile
Državni svet RS

Tor, 15. feb 2022 ob 10:44

Deli
Fotografije

Na posvetu so razpravljavci preverili stanje kulturne dediščine v Sloveniji in njeno vključenost v različna sektorska področja. Opozorili so, da obnovljena kulturna dediščina predstavlja razvojni potencial trajnostnega turizma, ki za mesta in lokalne ponudnike pomeni edino poslovno priložnost za gospodarski razvoj.

Fizično stanje kulturne dediščine, kar še posebej velja za dediščino v mestnih središčih starih mestnih jeder, pa se zaradi premajhnega proračunskega vlaganja v obnovo objektov iz leta v leto slabša.  Zaostanek je kljub sicer izboljša je kljub izboljšanju v letih 2019 – 2021 prevelik, situacija se slabša iz leta v leto, zato so potrebne sistemske in celovite rešitve, ne le na nivoju Ministrstva za kulturno, pač v sodelovanju s tistimi področji, ki so ključna za uspešno izvajanje celovite prenove kulturne dediščine in s tem oživljanje mesnih središč.

Udeleženci so zato predlagali vključitev kulturne dediščine v razvojne programe države - POBUDO ZA MESTNA SREDIŠČA z namenom takojšnega, sistemskega, medsektorskega  pristopa k urejanju mestnih središč za njihov obstoj in razvoj, zato da bodo stara mestna jedra lahko predstavljala kvalitetno okolje za bivanje in urejeno poslovno okolje.

Teme
posvet
Komentarji
Najbolj obiskano
Sorodne vsebine
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Komisiji Državnega sveta organizirali posvet Kulturna dediščina v razvojnih programih 2021-2027