author profile
Državni svet RS

Sre, 13. apr 2022 ob 14:53

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Državni svetniki s prvopodpisanim mag. Igorjem Velovom so zaradi opozoril s strani Sekcije za promet na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije ter Združenju za promet na Gospodarski zbornici Slovenije podali predlog odložilnega veta na Zakon o cestah. Državni svet je na svoji 50. redni seji predlog veta sprejel in tako vrnil zakonsko materijo vnovič na mize poslancev Državnega zbora. Gre za problematičen amandma k 7. členu zakona, ki spreminja sedanjo ureditev odstranitve poškodovanih ali pokvarjenih vozil z avtocest in hitrih cest. Za veto je glasovalo 26 državnih svetnikov.

Državni zbor je na 99. izredni seji sprejel Zakon o cestah (EPA 2446-VIII). Matično delovno telo Državnega zbora je na 58. nujni seji sprejelo amandma koalicijskih strank k 7. členu, ki ureja odstranitev poškodovanih ali pokvarjenih vozil z avtocest in hitrih cest. Medtem ko prvotni vladni predlog zakona na področju urejanja odstranjevanja poškodovanih ali pokvarjenih vozil z avtocest in hitrih cest ni predvideval nobene spremembe veljavne ureditve, pa zakon zaradi sprejetega amandmaja k 7. členu spreminja način urejanja odvoza odstranjevanja poškodovanih ali pokvarjenih vozil, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg (osebna vozila), z avtocest in hitrih cest, in sicer tako, kot je že doslej veljalo za vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kg (tovorna vozila). Tej zakonski spremembi ostro nasprotujejo v Sekciji za promet na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije ter Združenju za promet na Gospodarski zbornici Slovenije, saj so se že zdaj soočali z neprijetnimi izkušnjami pri odvozu vozil. Državni svet izpostavlja ta opozorila  in poudarja, da sedanja praksa odvoza poškodovanih in pokvarjenih osebnih vozil z avtocest in hitrih cest ne povzroča težav, zlasti zaradi dobro delujočega asistenčnega sistema odvoza tovrstnih vozil, ki ga v okviru svojih produktov ponujajo zavarovalnice. Ob navedenem Državni svet tudi opozarja, da imajo podjetja, ki opravljajo storitve avtovleke v primeru okvare osebnih vozil, že sklenjene pogodbe z zavarovalnicami in avtohišami. To pomeni, da sprejeta nova ureditev posega v že obstoječa pogodbena razmerja in delujočo poslovno prakso.

Državni svet meni, da je treba najprej ustrezno urediti obstoječe stanje in šele nato v  sodelovanju z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije ter Gospodarsko zbornico Slovenije preveriti, ali je sedanja ureditev odvoza poškodovanih ali pokvarjenih tovornih vozil primerna tudi za ostale uporabnike avtocest in hitrih cest. Cilj zakonodajalca, resornega ministrstva in upravljavca avtocest in hitrih cest bi moral biti, da sprejme vse potrebne ukrepe za boljšo in čim hitrejšo pretočnost in ne, da s sprejetimi ukrepi spravlja v negotovost vse uporabnike avtocest in hitrih cest.

Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Državni svetniki z vetom opozorili na problematičen amandma k 7. členu Zakona o cestah