author profile
Državni svet RS

Sre, 27. apr 2022 ob 12:53

 author profile
Državni svet RS

Sre, 27. apr 2022 ob 12:53

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Ob državnem prazniku, dnevu upora proti okupatorju je na Mali gori nad Ribnico ob obeležju TIGR potekala državna slovesnost. Slavnostni govornik na proslavi je bil predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Alojz Kovšca, pozdravni nagovor pa je imel župan občine Ribnica Samo Pogorelc.

Obeležitev državnega praznika dneva upora proti okupatorju je zasnovana kot spomin in opomin na zgodovinske dni slovenstva, ki so usodno zarezali v zavest slovenskega naroda. Na obeležitvi smo lahko prisluhnili prepletu govorjene, umetniško interpretirane slovenske besede v obliki poezije Ivana Minattija in Andreja Jelačina.

V kulturnem programu so sodelovali povezovalka Mojca Krajnc, Trobilni kvintet Policijskega orkestra, Oktet Gallus, Darja Gajšek, Ivo Ban, Pavle Ravnohrib in Roman Končar.

V protokolarnem delu sta sodelovala Gardna enota Slovenske vojske in Trobilni kvintet Policijskega orkestra. Spominski venec je k obeležju TIGR položil predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša.

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je v svojem nagovoru poudaril, da je način razumevanja slovenstva in samoodločbe naroda tigrovcev pustil pečat tudi na kasnejšo osamosvojitveno pot Slovenije. Srčni in pogumni so se uprli močnim temnim silam, ki so si želele podjarmiti cele narode. V sodobnem času lahko povežemo paralele boja tigrovcev z željo in zahtevo slovenskega naroda po svobodi in samoodločbi, je dodal v uvodu. V sklepnem delu pa je izpostavil, da naj bo ta praznik, dan upora proti okupatorju, praznik slovenske trme, poguma, vstajništva, pa tudi praznik svetlobe in miru. Praznujmo ga, že zavoljo naših pogumnih prednikov, kot en povezan narod v duhu solidarnosti in strpnosti, je še zaključil.

Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju