author profile
Državni svet RS

Pon, 2. maj 2022 ob 13:39

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Opatje selo, 1. maj 2022

Ko so 1. maja 1872 v Kanadi uzakonili 8-urni delavnik, je sledilo na tisoče protestov in smrtnih žrtev po vsem svetu. Čez natanko 100 let je svoje prvo veliko delavsko zborovanje dočakala tudi Severna Primorska. Leta 1972 je takratni predsednik Sindikata Nova Gorica Jože Šušmelj na pobudo »Opajcev«, Jožeta Pahorja in Veljka Jelaska, odločil, da se na primerni lokaciji v Opatjem selu organizira prvo veliko regijsko srečanje.

Na letošnjem jubilejnem praznovanju so se sprehodili čez spomine na nekaj manj kot 50 veličastnih predstav. Posebej so se ustavili pri letih 1972, ko je srečanje potekalo prvič, in 1982, ko je Opatje selo gostilo več kot 15.000 obiskovalcev. 

Ob tej priložnosti je v zadnjih 50 letih nastopila pisana paleta slavnostnih govornikov, med katerimi ni manjkalo visokih politikov, državnikov in predsednikov sindikatov. Letošnji slavni govornik je bil predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, ki je med drugim izpostavil, da pogosto slišimo, da je danes delo razvrednoteno. Kot družba, ki stavi na razvojne potenciale, zelena delovna mesta z dodano vrednostjo ter tehnološki napredek in digitalizacijo, se moramo poglobljeno pogovoriti o tem, kaj je vredno našega sobivanja, kaj nas plemeniti in osmišljuje in kaj nam prinaša več sreče, izpolnitve ter zadovoljstva… in dodal, da se v Občini Miren - Kostanjevica očitno veliko dela in veliko naredi.

Razvoj praznika vidi tudi aktualni župan Občine Miren - Kostanjevica Mauricij Humar, ki pa meni, da čeprav so bili prazniki v preteklosti prežeti s protesti sindikatov, velikimi parolami in usmerjeni v kritike sistema, se zadnja leta odmikamo od takšne retorike. Praznik v Opatjem selu je velik poklon delu kot vrednoti in temeljni pravici, ki omogoča dostojno življenje, hkrati pa prispeva k ekonomski stabilnosti države in njeni konkurenčnosti.

Prireditev je kljub slabšemu vremenu potekala v vedrem in sproščenem vzdušju z bogatimo kulturno zabavnim programom.

Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
V Opatjem selu ponovno organizirali eno največjih prvomajskih srečanj