author profile
Državni svet RS

Ned, 19. jun 2022 ob 22:52

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

V Šentvidu pri Stični je v soboto in nedeljo potekal že 51. Tabor slovenskih pevskih zborov. Prvi dan je bil tradicionalno rezerviran za koncert slovenskih pevskih zborov iz zamejstva in drugih držav, nedelja pa nastopu združenih slovenskih pevskih zborov. Približno 80 zborov iz Slovenije in tujine je tokrat sodelovalo na prireditvi, zbrane je nagovoril predsednik Državnega sveta  Alojz Kovšca: «Premagovanje razlik, odtujenosti, pomanjkljivosti je močnejše, ko se združijo generacije v skupnem poslanstvu. Kot družba se tako ne naučimo zgolj peti, temveč poslušati, si prisluhniti in se bolje razumeti.«.

Tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični je najbolj množično zborovsko srečanje pri nas, posvečeno slovenski ljudski pesmi. Prireditev pripravlja KD Tabor slovenskih pevskih zborov ob sodelovanju Občine Ivančna Gorica, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, domače Osnovne šole Ferda Vesela ter številnih domačih društev in krajanov.

51. Tabor je potekal pod geslom »PUSTI PEVCU PESEM PETI«, s čimer organizatorji sporočajo, da je sedaj končno nastopil čas, ko lahko zbori spet vadijo in ustvarjajo. Prav pesem je lahko navdih za premagovanje najrazličnejših ovir in težav, menijo organizatorji.

V programu osrednje prireditve so sodelovali še Godba Stična, Folklorna skupina Vidovo ter tudi otroški in mladinski pevski zbori domače in sosednjih osnovnih šol.

Šentviški Tabor je po besedah župana in državnega svetnika Dušana Strnada velik praznik tudi za Občino Ivančna Gorica. »Slovenska pesem ponuja natanko tisto, kar v danem trenutku potrebujemo. In v tem času bolj kot kar koli potrebujemo zavest, da je potrebno ohranjati naše korenine, slovensko bit, da je nujno negovati slovensko besedo, da je dobro zajemati iz zakladnice ljudske modrosti in iz nje črpati moč za pogumen, srčen, spoštljiv in odgovoren pogled v prihodnost«.

Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
51. Tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični