author profile
Državni svet RS

Sre, 22. jun 2022 ob 10:38

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Slovenska znanstvena fundacija (SZF) od leta 2003 podeljuje priznanja Prometej znanosti tako za vzorno donatorstvo, kakor za odličnost v komuniciranju znanosti, od leta 2013 dalje pa tudi častni letni naziv Komunikator znanosti.

Priznanja SZF podeljuje na letni slavnostni akademiji Zahvalnega dneva donatorjem in komunikatorjem znanosti. Slovesnost za leto 2021 je potekala v torek, 21. junija 2022, v dvorani Državnega sveta. Podelili so 6 priznanj za vzorno donatorstvo ter 15 priznanj za odličnost v komuniciranju znanosti. Poleg tega še tri listine s častjo finalista nacionalnega izbora za komuniciranje znanosti ter dve listini s častjo finalista za naziv Komunikator znanosti leta 2021. 

Slovesno je bil podeljen tudi sam častni naziv Komunikator znanosti leta 2021. Prejel ga je prof. dr. Alojz Ihan z Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.


Vzorni donatorji SZF

Prijatelji SZF, ki so prejeli priznanje Prometej znanosti za vzorno donatorstvo za preteklo leto, prihajajo iz vrst univerzitetnih profesorjev in ostalih kritičnih slovenskih intelektualcev. Čeprav univerzitetni profesorji, v splošni javnosti niso dovolj cenjeni in znani širokemu krogu slovenskih državljanov. Tudi niso med najbogatejšimi Slovenci in Slovenkami, a so kljub temu med najdarežljivimi do ustanove SZF.

Priznanje so prejeli akad. prof. dr. Alenka Šelih, prof. ddr. Barica Marentič Požarnik, prof. dr. Mitja Lainščak, prof. dr. Miha Japelj, prof. dr. Žiga Šmit in dr. Rudolf Kropivnik.


Odlični komunikatorji znanosti

Komuniciranje znanosti na Slovenskem v letu 2021 je bilo v veliki meri usmerjeno v izboljšanje javnega razumevanja SARS-CoV-2 OZIROMA Covida-19 ter v dialog raziskovalcev in ostalih intelektualcev z državljani o pomenu ved znanosti, ki so zaradi pandemije stopila v ospredje (mikrobiologija, imunologija).

Komisije, ki so ocenjevale poslane nominacije za priznanja Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju, so opravile izjemno pomembno poslanstvo. Bile so sposobne prepoznati ne le najpomembnejše aktualne teme o naravi in slovenski družbi, ampak tudi prvovrstne nosilce dialoga o znanosti ter za znanost z državljani.

Komuniciranje znanstvenih odkritij in spoznanj v zvezi s pandemijo in razvojem cepiv je bilo v letu 2021 zelo popularno. Pomenilo je tako poglabljanje aktivnosti, ki so jih posamezniki in interesne skupine začeli izvajati že v prvem letu pandemije (2020), kakor tudi aktiviranje novih pobud-med njimi spoštljivi in empatični pogovori z materami v stiski (Science Mamas' Vaccine Forum), o ustreznosti zaščitnih mask različnih proizvajalcev (skupina prof. dr. Maja Remškar s sodelavci), o predelavi in vizualizaciji strukturnih podatkov iz javno dostopnih virov o pandemiji (Znanstveno društvo Sledilnik).

Znanstveniki-komunikatorji znanosti so se zavzemali tudi za zanesljive znanstvene vsebine (izr. prof. dr. Tomaž Grušovnik) in za ustrezno popularizacijo imunologije, mikrobiologije in sintezne biologije pri posredovanju ugotovitve splošni javnosti (izr. prof. dr. Mojca Benčina, organizacijski odbor simpozija V vrtincu sprememb).

Več odličnih komunikatorjev (Marjan Žiberna, dr. Tilen Genov) se je ukvarjalo s problematiko biotske raznovrstnosti, s podnebnimi spremembami in okoljem. Pozornost ostalih prejemnikov priznanja Prometej znanosti, pa je bila usmerjena v naravoslovne in medicinske vede (Iztok Konc), v kognitivne znanosti in umetno inteligenco (dr. Mojca Vizjak Pavšič), v vesoljsko fiziologijo (prof. dr. Igor Mekjavič) ter na še nekatera druga področja znanosti.


Prof. dr. Alojz Ihan-Komunikator znanosti leta 2021

Na slavnostni akademiji je prof. dr. Alojz Ihan z Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani prejel častni naziv Komunikator znanosti leta 2021.

S to častjo želi SZF nagraditi izjemnega univerzitetnega profesorja in raziskovalca na področju mikrobiologije in imunologije. Je eden osrednjih in zaupanja vrednih, predvsem pa konsistentnih strokovnih komentatorjev epidemije oziroma pandemije na Slovenskem. Odlikuje se v strpnem, empatičnem javnem razpravljanju s širokim krogom sogovornikov. Po drugi strani pa dobro pozna težave komuniciranja znanosti, ki jih sprožajo družbena omrežja, težave komuniciranja, ko nastopajo govorci o zadevah, ki so izven njihove domene in težave zaradi razkolov znotraj posameznih znanstvenih disciplin.

Profesor Ihan je tudi med letom 2021 na vse to opozarjal, zlasti s svojim vzgledom odličnega suverenega komunikatorja pa pokazal, kaj, kako in koliko lahko kot klinični mikrobiolog in imunolog komunicira s splošno javnostjo tako s sestavki v dnevnem časopisju, v okviru radijskih in televizijskih oddaj ter na spletu.

Med nominiranci za častni letni naziv Komunikator-ica znanosti sta bila prof. dr. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani ter dr. Zarja Muršič iz Znanstvenega društva Sledilnik, Ljubljana, ki sta prejela listino finalista/finalistke nacionalnega izbora.

Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Podelitev nacionalnih priznanj za donatorstvo in komuniciranje znanosti za leto 2021