author profile
Državni svet RS

Pon, 11. jul 2022 ob 11:53

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Predsednik Komisije za mednarodne odnose in evropske zadeve Bojan Kekec se udeležuje Srečanja predsednikov parlamentov EU za evropske zadeve, ki v okviru parlamentarne dimenzije češkega predsedovanja Svetu EU poteka v Pragi.

Zbrane so v uvodu nagovorili predsednik češkega Senata Miloš Vystrčil ter predsednika odborov za zadeve EU obeh domov David Smoljak in Ondřej Benedik.

Prvi vsebinski del srečanja je bil namenjen predstavitvi prioritet češkega predsedovanja, kjer je kot uvodni govornik nastopil minister za zunanje zadeve Jan Lipavský. Sledila je razprava, v katero se je vključil tudi državni svetnik Bojan Kekec, ki je v svojem nagovoru izpostavil, da nova geopolitična  in varnostna situacija na trgu energije od nas zahtevata, da ponovno redefiniramo uspešnost modela liberalizacije energetike in preprečimo špekulacije, ki se dogajajo. Takšna povečanja cen energije, ki se dogajajo, namreč nimajo realne osnove. To je prvi predpogoj, da pospešimo prehod na čisto energijo ter povečamo energijsko neodvisnost Evrope. Energetska politika mora dolgoročno zagotoviti zadostno, zanesljivo, cenovno dostopno in do okolja čim bolj prijazno preskrbo z energijo. Načrt REpowerEU bo prispeval tudi k napredku EU pri oblikovanju skupne energetske politike. Eden prvih korakov v tej smeri bo krepitev regionalnega sodelovanja med državami članicami. Za uspešen in strokovno učinkovit energetski prehod so ključni tudi večja elektroenergetska povezanost in zadostne kapacitete plinskih terminalov. Energetska politika mora dolgoročno zagotavljati zadostno, zanesljivo, cenovno dostopno in do okolja čim bolj prijazno preskrbo z energijo. V tej situaciji je za oblikovanje prihodnjih energetskih načrtov treba ponovno proučiti časovni okvir za primer, ko bodo električni avtomobili izpodrinili avtomobile na fosilna goriva. Ker je bi plin vedno obravnavan kot srednjeročna začasna in ne dolgoročna trajna rešitev, je treba ponovno opredeliti jedrsko energijo kot dolgoročno pomembno in stabilno proizvodnjo energije, ki mora biti zaradi svoje cenejše proizvodnje vključena v taksometrijo.

Sledil bo drugi vsebinski sklop namenjen trenutnim izzivom, s katerimi se soočajo mediji v demokraciji.

Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Srečanje predsednikov odborov parlamentov Evropske unije za evropske zadeve (COSAC)