author profile
Državni svet RS

Tor, 26. jul 2022 ob 19:44

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Ljubljana, 26. julij 2022 – Državni svetnik Tomaž Horvat je na nedavni izredni seji Državnega sveta vladi podal predlog za nakup letala za gašenje, v teh dneh pa je s peticijo zbral že več kot 5600 podpisov podpore predlogu.

Še posebej od zadnjem požaru na Krasu, s katerim se gasilci še vedno borijo, se je pokazala nuja, da bi morale zlasti požarno in vodooskrbno bolj ogrožene regije, kot je goriška, imeti na razpolago tudi letalo za gašenje. Neeksplodirana ubojna sredstva iz prve svetovne vojne, ki ležijo po Krasu, so dodatna nevarnost, ki preži na gasilce, zato je gašenje iz zraka edina možnost za (hitrejšo) zaustavitev požarov v naravi. Državni svetnik Tomaž Horvat je zato že na izredni seji Državnega sveta prejšnji teden pozval Vlado RS in ministrstvo za obrambo, da nemudoma pristopita k naročilu in nakupu letala za gašenje. Za potrditev strinjanja širše javnosti s tem predlogom je odprl tudi spletno peticijo, ki jo je samo v nekaj dneh podpisalo 5662 podpornikov.

Tudi to je dodatna spodbuda Vladi RS, da čim prej preuči to možnost in ukrepa. Tako ob soočanju z vse hujšimi posledicami globalnega segrevanja, kot so suše, požari in pomanjkanje vode, v prihodnje ob požarih v naravi ne bi bili odvisni od pomoči sosednjih držav, ampak bi lahko že takoj uporabili lastna letala in tako hitreje omejili in pogasili požar ter posledično zmanjšali nastalo škodo na požariščih.

Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
V nekaj dneh zbral več kot 5600 podpisov za nakup letala za gašenje